fredag 1 januari 2021

Topplistan - Big Jim Box Art


Första inlägget på det nya året. Bloggen fyller 9 under 2021 så nästa år firar jag och bloggen alltså tioårsjubileum. 🙂 Ska försöka göra fler inlägg det här året. Har många roliga ämnen som jag går och fnular på. 

Har under ett tag funderat på att sätta samman en lista på de, enligt mitt tycke, snyggaste förpackningarna till Big Jim-serien. Av en ren slump så kom jag att tänka på detta och kunde jäklar inte släppa tanken på en alldeles egen topplista. Vi pratade även om det i en Facebookgrupp där medlemmarna nu kan sätta samman och presentera sina alldeles egna listor. Detta skulle visa sig vara mycket svårt uppdrag eftersom det är så många olika aspekter som spelar roll när man sätter samman en lista enbart efter parollen ”snyggast”. Egentligen skulle man istället välja benämningen ”gillar bäst” eftersom sådant som nostalgi, minnen och känslor också spelar roll åtminstone när jag själv försöker spika min egen Tio i Topp. Vissa lådor känns som att dom måste finnas med för att just dom lådorna gillar ju ”alla” men jag ska istället försöka ringa in de förpackningar som just JAG tycker är finast och kanske sätta fingret på vad det är som gör att jag tycker så. 

Av alla de, hundratals, boxar och förpackningar som Mattel gav ut till Big Jim så är detta givetvis ingen enkel sak. En del motiv innehåller ju mer action och fartfyllda situationer än andra där det kanske istället för en fantasifull och dramatisk scen visar Jim testa sin fiskelycka på campingsemester. Sådant kan ju ha en viss betydelse men i mitt fall kollar jag hellre på färger, proportioner och känsla och kanske kryddar det lite eller mycket med just nostalgi. Jag gissar på att jag kommer ändra i den här listan sisådär ett hundratal gånger innan jag är nöjd och detta kanske bara för att senare komma på att jag glömt en massa motiv som kanske egentligen borde varit med bland favoriterna. Av någon anledning så vet jag redan vilken box som hamnar överst då det är den som jag alltid tänker FÖRST på när någon nämner Big Jim. Det finns dock fler orsaker till det men det kommer jag beskriva under respektive placering. 

Om någon av er läsare tycker annorlunda eller kanske är sugna på att skapa en egen BJ lista så skriv gärna några rader om det i kommentarsfältet eller gå med i Big Jim Figurer Sverige på Facebook och lämna din lista där om ni föredrar det formatet. 


Jag kör väl igång med plats nr 10 då: 


Lazervette Big Jim’s P.A.C.K

Den här har jag inte valt av nostalgiska själ. Serien salufördes vad vi vet inte i Sverige. Boxens tidstypiska utseende och färger gör mig glad. Allt från logga till karaktärernas action-poser och ansiktsuttryck känns så rätt och flyttar mig dessutom tillbaka till 70-talets serietidningar och deckarserier. Bara att placera en laserkanon under motorhuven på en svart Corvette är ju fantastiskt! Supercool version av bilen packad i en låda som jag klassar som ett mästerverk! 


#9

Terror off Tahiti playset 

Jag har alltid varit förtjust i undervattensmiljöer och när det kommer till Big Jim så är det inget undantag. Box arten till det här setet får min fantasi att börja gå på högvarv. Jättemusslan och piratskatten ihop med en knivig situation där Jim är fast på havets botten med begränsad möjlighet till syre gör det här dramatiskt och spännande. Lådans färger är perfekta och drar blicken till sig. Djuphavsdräkten får mig att tänka på Tintins äventyr och påminner mig om den dräkt som även fanns utgiven till Action Man. Om du vänder på lådan får du även reda på hur Jim tar sig loss från musslans gap. Sådana här förpackningar görs definitivt inte längre! Top notch! 


#8

Piratbåten

Nu blir det svårare med ordningen. Det finns ju hur många fantastiska boxar som helst till Big Jim! Piratbåten är en sådan låda som drar blickar till sig på direkten. Jag älskar den här lådan. Piratskeppet i bakgrunden och en Captain Flint som uppenbart skickats iväg på ett uppdrag där han i princip stött på problem direkt han kom i land. Undrar om det är Captain Drake och hans sjörövare som Flint skjuter på? Återigen så har vi här en färgsättning och en tydlighet som är så sjukt snyggt. Klipporna, havet och den bruna båten. Den här versionen av Big Jim-loggan är för övrigt min favorit. Jag är medveten om att nostalgi spelar en stor roll för mig här. 


#7 

Torpedo Fist (Grip hands)

Den här gillar jag både för färgerna och för det actionfyllda motivet. Den mystiska hamnen i bakgrunden. Torpedos sjömansstil. Visst har vi läst att han var från Ryssland? Och att det var en haj som tog hans ena hand? Har tyvärr ingen nostalgisk koppling och har inget minne av den från barndomen men jäklar vad cool den är. Bara Torpedos knytnäve får mig att färdas bakåt i tiden. Grip hands-figurerna och de boxar dom var förpackade i är vansinnigt fina. Den här platsen kunde lika bra kunna vara Warpaths eller Zorak som gavs ut på samma gång men jag valde Torpedo. Frågar du mig imorgon hade jag valt Warpath. Kanske. 


#6

Captain Drake

Den här hade min kompis Paul och jag var jäkligt avundsjuk på honom för det. Minns boxen från hans rum och att jag tyckte den var ashäftig redan då! Lådan är sjukt fin och spännande! Färgerna och Drakes galna uppenbarelse med den skrattande dödskallen, kan det bli bättre? Piratserien var liten och den såldes under en begränsad tid men jäklar vad fin hela serien är! Kunde legat ännu längre upp på min topplista men dom som ligger längre upp har bla högre nostalgivärde för mig så Drake får nöja sig med en 6:e plats. 


#5

Dive to Danger

Här har vi ett av mina all time favoriter! Färgerna är så sjukt mysiga! Big Jim är återigen dykare och befinner sig under vatten precis så som jag gillar. Vi skymtar undersidan på gummiflotten. Kanske inte bäst tecknad men färgsammansättningen är för mig magisk. Detta set köpte min Mamma till mig på Mobilia i Malmö och jag lekte så löjligt mycket med det! En klar favorit hos mig! 


#4

Hundsläden 

Den första asken som jag som vuxen var på utkik efter. Jag gillar den så mycket så jag hade nöjt mig med en utskrift av dess box art. Nostalgin spelar här en stor roll för mig men även om jag aldrig hade sett den här tidigare så skulle jag älskat den! Att den ”bara” kommer på plats 4 känns märkligt men det är tätt i toppen och nästa vecka kanske den skulle fått en annan placering? 


#3

Undersea Danger (Bläckfisken)

Big Jim i dykardräkt, under vatten, jobbig situation och med en megastor cartoon-aktig bläckfisk. Jajamen ännu en undervattensscen! Underbara färger på allt. Det enda som stör mig är att loggan inte är lika ren som på många andra askar men i det här fallet så får det kvitta, det är en så snygg låda ändå! 


#2 

Big Jim Agent Blå (Grip hands).

Kan inte bestämma mig för om det är askens utseende eller om det är nostalgi. En sådan här blev min första Big Jim någonsin och även den var inköpt på Mobilia i Malmö. Om jag blundar så kan jag fortfarande känna plastdoften från figuren, en doft som definitivt inte går att varken förklara eller reproducera. Färgerna är supersnygga och hela asken känns hemlighetsfull. Detta var väl första stapplande stegen in mot agenttemat med spioner och skurkaktiga vetenskapsmän. Den silvriga pistolen höjd i ena handen och en Wallin-talkie i den andra. Så snyggt, så klassiskt. 


#1

Safari jeep beige

Den här plockade jag ut direkt. Självklar etta på min lista. Älskade boxen som barn och älskar den idag. Kanske inte snyggaste färgerna men herregud, man kan inte få allt! Big Jim sitter och kör sin stentuffa jeep på en besvärlig och smutsig väg. Han har fått ta till bilens vinsch för att kunna ta sig vidare. Med vänstra handen riktar han bilens strålkastare mot hindret. Bilen som ligger inuti den stora kartongen är full av den utrustning som syns på lådans framsida. Den smutsiga vägen har gett avtryck även på leksaksbilen i form av smutsstänk. Lyktorna kunde lysa precis som på box arten. Jim själv är cool och självsäker. Fast att jag lekt och pillat tusentals gånger på den här bilen så gör omslaget mig ändå sugen på att leka, pilla och undersöka ännu mera! Jag ville ha den som barn och jag vill ha den idag! När jag hör eller tänker ”Big Jim” så är det den här asken som jag ser framför mig. Den är så fantastiskt snygg och klassisk! En klar vinnare om jag får bestämma (vilket jag ju får på den här bloggen). 


Bubblare: Boris, Commando Jeff, Blå spionjeep. Western-vagnen. 

Det finns så många vackra förpackningar i den här serien så det är nästan omöjligt att göra en sådan här lista. Frågar ni mig nästa vecka så ser den garanterat annorlunda ut. Den här gången blev det så här och äntligen kan jag släppa funderingarna runt plats 7-10. 

Jag kan nog konstatera att jag gillar olika nyanser av blått. Många av askarna på min topplista är i nyanserna blått och grönt. Det ger verkligen bilderna ett djup och dom sticker ut det där lilla extra. Tre av placeringarna är dykare så jag antar att det är ”min grej” när det kommer till motiv. 

Samtliga av askarna på min lista är från 70-talet och med 1978 som ett riktigt kalasår med 5 placeringar på listan. Jag misstänker att det kan vara så att det nostalgiska har tagit mer plats än det rent estetiska när jag funderat ut min topplista. Det var som sagt svårare än jag trodde och man tenderar att byta ut listans innehåll ett antal gånger medan man skissar på favoriterna. Sen kommer man ju på fler askar mest hela tiden vilket inte alls är till någon hjälp. Får väl sätta samman en 20 i topp nästa gång?! 

Ha en fortsatt bra kväll och tack för att ni läser! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar