onsdag 6 oktober 2021

Big Jim - Ett bedårande barn av sin tid - Del 1

Frågor och svar kring Big Jim 1972-86.  

Muskler, karatehand, Kung-Fu byggnad, Walkie talkie, monsterskurkar, paraplygevär mm. Hade detta kunnat fungera idag? Jag är själv inte helt säker på det. Barn av i dag leker nog med helt andra typer av leksaker och man kan ju dessutom lugnt säga att Big Jim var starkt präglad av sin tid. Hade serien släppts idag så hade Mattel förmodligen varit tvungna att förtydliga en del saker. Jims dåtida fascination för att rädda vilda utrotningshotade djur kan kanske idag misstas för att han är någon typ av professionell jägare! Med tanke på att det idag smyger runt stora stadsjeepar precis överallt så kunde han förmodligen behållt sina kära bilar utan att dom sett helt hopplöst omoderna ut. Möjligtvis så hade han fått byta ut dom mot någon miljövänligare version så att han även visar godhet mot miljö och klimat. Kanske hade laddningsstation för elbil varit ett tillbehör? Jag hade genuint önskat att det fanns fler kvinnor representerade i serien redan på 70/90-talen och inte bara massor av killar. Även Mattel var ju inne på detta i mitten av 80-talet men tyvärr stannade dessa intressanta kvinnor (en god och en ond) för evigt på skissbordet. 


Med dagens inlägg så tänkte jag här göra en lagom liten sammanfattning kring en del tankar som rör actionfiguren Big Jim. Trots sina framgångar på 70 och 80-talen har serien hos den stora breda massan fallit i hopplös glömska. Emellanåt känns det som att ingen vet vad man menar när man nämner Big Jim. Jag tänkte därför att det kanske behövs någon typ av kortfattad snabbtext kring en del historia samt vanliga frågor och missuppfattningar kring denna klassiska actionfigur? För en del av er blir det gammal skåpmat och tjat som jag redan tidigare gnatat om på bloggen men det får ni stå ut med. Ha också i tankarna att nedanstående är skrivet mestadels direkt ur mitt minne och då faktan kring serien är så utspridd så kan det även här vara befogat med en varning för eventuella felaktigheter i texten.   


Big Jim är väl från 1971?

Fel! Årtalet 1971 som står tryckt i ryggslutet av de flesta Big Jim och hans kompisar visar inte vilket år figuren fanns i butik eller när den tillverkades. Följdaktligen så finns det figurer från exempelvis 1980 med griphänder som också är märkta 1971. Årtalet visar nämligen det år Mattel fick licens att tillverka sin nya gubbe. Man kan nästan säga att 71 var förberedelsernas år. De allra första figurerna som först fanns i Europa är från 1972 och salufördes då under namnet Mark Strong då det redan fanns en Europeisk leksak med ordet Big i namnet (se lite text om det här. Dessa Mark Strong-figurer är märkta med Patent pending i ryggslutet istället för bara patent. I USA hette figuren alltid Big Jim ända fram till 1976 då han sakta fasades ut från den Amerikanska marknaden för att sedan helt försvinna. 


Big Jim fanns i butik fram till 1988

Tyvärr inte. Den sista serien, som samlare ibland refererar till som "Big Jim Space", hade begränsad framgång och vad jag vet så såldes den främst i Italien där också många av sakerna producerades. Mattel stöttade med nya headsculpts, nya fordon och byggnader, reklam i tidningar och TV men 1986 blev ändå det sista året för Big Jim. Enligt hyfsat säkra källor så fanns inte Global command/Condor Force till salu i exempelvis Sverige.     


Tarzan är en Big Jim-serie med leksaker från 1971 

Fel! Han är definitivt närbesläktad med Big Jim men den Tarzan-serie som Mattel tog fram på 70-talet ingår inte i Big Jim-världen. Serien släpptes först 1978 och blev kortlivad. Den består faktiskt endast av en Gorilla, en svart Panter samt Tarzan själv. Gorillan är samma som först släpptes till Big Jim 1974 och Pantern är en svart version av Jims Tiger från 1976. Lord Greystoke är Jims gamle polare Big Jeff fast med svart hår. Observera även att Tarzan har de griphänder som Big Jim-figurerna fick under 1976, fast så klart inte i USA där linjen var nedlagd. Sammanfattningsvis så är serien alltså ett mishmash av äldre saker från Mattels Big Jim-serie. Det enda som är nytt är det höftskynke som Tarzan har på sig. Dock är förpackningarna (blisterförpackningar) unika och grymt fina med sin box art av Jack Kirby. Pantern är idag ett hett eftertraktat tillbehör för både fantaster av Big Jim och Masters of the Universe. Den är dock ovanlig och det är mycket vanligt med customs/fake på just djungelkatten.    


Big Jim är en sportfåne som varken krigar, slåss eller kör stridsvagnar. 

Rätt (och fel). Big Jim togs fram som en fredligare version till sin något äldre kusin GI Joe. Vietnam-kriget var verklighet och som jag har förstått det så uppmuntades Mattel att ta fram en serie där barnen kunde leka något annat än krig. Jim blev därför först och främst en snäll,  rättvis och framgångsrik idrottsman samt en friluftsmänniska. Han behövde dock ingen dunderhonung för detta utan förlitade sig till sina muskler. Han tränade även kampsport där han bla kunde få nytta av sin karatefunktion (tryck på knappen i ryggen och han slår till med sin högerhand). Han fick senare en, åtminstone tillfällig, fiende i Dr Steel så visst fanns det ändå en rival att fightas mot. Även om Big Jim aldrig blev en renodlad soldat så kom det längre fram ändå betydligt mer inslag av våld och kamp till serien. Jim blev ju under åren bla brottsbekämpare, Cowboy, Pirat, Spion och rymdkrigare men släppte samtidigt aldrig helt taget om de sportsliga och äventyrliga inslagen. Några stridsvagnar fanns det dock aldrig till Big Jim.             


Big Jim-figurerna är i samma storlek som Action Man.

Fel. Big Jim är nämligen relativt kort i rocken jämfört med Action Man och Barbie. Alla som någon gång försökt trycka in en Action Man i förarsätet på Big Jims safari jeep vet hur det kan se ut! Vill man ha mer variation på figurer och kläder så är det bättre att blanda upp det med Lone Ranger som ligger närmre i storlek och längd. Enligt en källa på en Facebookgrupp så valde Mattel att märka bla Jims sportoutfits med en 9:a just för att figuren är 9 tum hög (eller 9 3/4" någonting men det hade nog inte sett lika snyggt ut som tröjtryck). Jag vet inte om det verkligen är så men det är ändå en trolig förklaring till denna återkommande siffra.          

Han Solo, He-Man, Fighting Furies, Big Jim, Lone Ranger (Butch) och vintage Action Man. 

Big Jims spionserie är en kopia av James Bond.

Nja, jag föredrar att gissa på att Mattel influerades av bland annat James Bond som under den här tiden var sjukt populär och hypad. Mattel hade redan tidigare varit inne på agenttemat där Agent 004 blev en storsäljare. Grip-hands serien innehöll även lite fler skurkar och figurer som tidigare hittades i avsomnade serien om Big Jims P.A.C.K. Mattel är som de flesta vet mästare på att återanvända tidigare utgivna saker. I det här fallet så behövde dom figurer till en spionserie och då fick de äldre gubbarna nytt liv enligt följande;

Dr.Steel fick en ny hand och blev Boris den elaka chauffören.

Torpedo Fist/Captain Hook blev Commando Jeff fast med svart kroppslinne och normala händer. 

Dr.Bushido fick nya kläder och blev således Dr.Obb.

Big Jeff blev Alpinist Joe med några ytterst små förändringar. 

Big Jim blev Secret Agent. 

Varför Big Jack inte fick någon ny roll kan man ju bara undra över?   
De Gemensamma punkterna med Bond-filmerna är alla de finurliga uppfinningarna och att det rör sig om en ond sida med okänt ursprung som försöker få makt genom världsherravälde och där de goda agenterna ska sätta stopp för deras planer. 

För övrigt så fanns det faktiskt en James Bond-serie i Mexico. Lådorna var här märkta med James Bond 007 och verkar ha varit officiella Mattel-produkter. Agent 004 fick tex här ett nytt namn (007) och en extra ansiktsmask som föreställer Roger Moore och var alltså exklusiv för den Mexikanska marknaden. Det fanns säkert en del frågetecken över exakt hur mycket Mattel egentligen frågat filmbolaget om rättigheterna över namnet och jag gissar att det var därför som det aldrig blev en namngiven James Bond-serie i Europa.  


Iron Jaw fanns utgiven, jag har själv sett en, med låda, på Ebay! 

Nej, den stentuffa Iron Jaw som skulle blivit den tredje skurken bakom Obb och Boris kom aldrig längre än till den prototyp som syns i den ena versionen av spionfoldern. Tyvärr är det så. Figuren hade säkert blivit en jättehit försäljningsmässigt. Figurerna, med eller utan låda, som numera dyker upp då och då på Ebay är samtliga customs (hemmabyggda) och inte officiella figurer från Mattel. Dom är dock snygga och brukar faktiskt kosta en hel del men i samtliga fall rör det sig alltså om ett custombygge.

 

Jag hittar ingen komplett förteckning över vilka saker som fanns utgivet till Big Jim?

Det finns helt enkelt inte ännu. Inte vad jag sett åtminstone. En dröm hade ju varit en komplett lista innehållande både årtal och varianter. Det finns några som prövat men i slutändan aldrig fått ihop det. I nuläget så är det traditionellt detektivarbete som gäller. De flesta tillbehören är enkla att spåra upp men när det kommer till exempelvis alla klädset och dess variationer både på innehåll och förpackningar så kan det bli riktigt svårt. Faktan är så utspridd och det verkar inte verkar finnas några som helst officiella listor från Mattel. I bokväg finns det just nu bara en riktigt bra utgiven bok och den kan jag verkligen rekommendera. Dessvärre är den skriven på Franska och den innehåller heller inga checklistor (klicka här). En ny bok på Spanska är under uppsegling och kommer släppas oktober-2021 men jag är just nu osäker på dess innehåll.

Världens bästa forum för frågor, bilder och info är Big Jim Forum France som har hjälpt mig mycket genom åren. Det går för övrigt bra att ställa frågor på Engelska där. Den samlade kunskapen om BJ som finns på det Franska forumet är otroligt hög. För er som vill bläddra i gamla kataloger för att kunna pricka av era outfits och set bör ha i åtanke att det ibland förekommer prototyper på de bilderna. Seten innehållet heller inte alltid det som finns med på bild. För den skarpögda så kan man även upptäcka tillbehör från helt andra linjer på dom bilderna så som Lone Rangers westerpistoler. Så sätt er till rätta och ta fram förstoringsglaset och något gott att dricka så kan ni själva se.  


 Är Max Steel Big Jims son?  

Ryktet gör gällande att det är så. Enligt Wikipedia så har Mattel också bekräftat det men jag kan själv inte se var dom sagt detta någonstans. Både Jim och Max är produkter av Mattel så helt omöjligt är det ju inte att det kan finnas nostalgiska blinkningar i bakgrundsstoryn. I Mexiko fick Big Jim namnet Kid Acero och efternamnet Acero betyder stål = steel. Kan vara en slump men jag tror faktiskt inte det är så. Karaktären Jefferson Smith är tydligen Jims gamla kompis Big Jeff. 


Kan jag kolla annonser på EBay och liknande sidor för att se vad som SKA ingå i ett klädset eller till en figur? 

Helt omöjligt är det ju inte men jag skulle vilja svara nej på frågan. En säljare kan ju faktiskt stoppa i exakt vilka tillbehör dom vill och känner för utan att det för den delen är de korrekta tillbehören. Det vanligaste är ju att det saknas delar och om dom är ersatta så behöver det ju inte vara med rätt saker. Det kan ju tyvärr också röra sig om repro-tillbehör (usch och tvi) vilket ju inte heller är kul när man samlar vintage. Att se Action Man-saker och Lone Ranger kläder i en Big Jim-annons är till exempel heller inget ovanligt och inget fel men kan ju få folk att tro att det är kompletta set dom köpt eftersom det står BJ i annonsen. Mest tillförlitliga är ju så klart annonser med obrutna blisterförpackningar som kan fungera som guide och mall för exempelvis outfits.


Det här blev del 1 i min "rensa minnet på nördig fakta"-serie. Jag kan inte säga när del 2 kommer men det finns massor av frågor och rykten till serien vars fakta inte alltid är så lätt att bekräfta. En del frågetecken kunde jag kanske ändå räta ut?

Ha en bra dag och tack för att ni läser!  

    






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar