fredag 22 oktober 2021

Airfix - småkrigare HO/00 1976

Känns som att jag just nu fastnat rejält bland Airfix gamla plastsoldater och då mestadels i deras sortiment av småkrigare. Ni vet dom där små som man fick så många av i en liten ask och där det var mer regel än undantag att några inte skulle komma hem igen från äventyren i sandlådorna eller trädgården. Till skillnad från de stora soldaterna så kunde man här exempelvis utkämpa ett helt djungelslag bland diverse blomkrukor. En näve gubbar kunde få plats i en vanlig jeansficka så att man slapp ha det tråkigt när man var tvungen att följa med på kafferep till någon i bekantskapskretsen där det saknades jämnåriga barn. 

Ur Airfix fantastiskt fina katalog från 1976 hämtar jag därför några sidor med bilder på de askar som fanns att tillgå på den tiden. Det här verkar vara hela utbudet som då fanns att köpa. Askarna är av den modell som jag gillar allra bäst nämligen de så kallade White boxes. Anledningen till att jag fastnat just för dessa askar är nog mest av nostalgiska skäl då det var så dom såg ut i butikerna när jag själv var barn. 

Tyvärr skulle det inte dröja länge tills dom försvann från leksaksbutikerna pga av rekommendationer att det i Sverige inte skulle säljas krigsleksaker. Trist för oss som verkligen gillade att leka med dom. Vi blev istället hänvisade till mycket tråkigare och fultillverkade piratkopior som såldes i påsar i lågprisbutiker och på marknader där vuxna och självutnämnda förståsigpåare och beslutsfattare tydligen inte hade lika stort inflytande. Var någonstans som dessa billiga bootleg-plastgubbar tillverkats och under vilka arbetsförhållanden dom pressats ut på marknaden var ju kanske inget som dessa karbonkopior av Bror Duktig brydde sig nämnvärt om. Själva hade dom väl lekt med kottar, stickor och stenar under sin uppväxt och senaste gången dom upplevde något ”häftigt” som gjorde dom glada var när dom var på biopremiär av Charlie Chaplins första långfilm. 







Ha nu en fortsatt bra dag och en trevlig helg! Passa på att damma av era plastgubbar och om vädret är tråkigt så varför inte måla ett par stycken av dom? 

Tack för att ni tog er tid att läsa! 




       

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar