söndag 22 november 2020

Big Jim i underlandet - Repro och annat fusk!!



En viss debatt om reprodelar har den senaste tiden blossat upp på diverse forum inom Big Jim-samlandet. Tänkte därför här dela med mig av mina högst personliga tankar om dessa saker.

Om vi tar det från början så är en reprodel ett tillbehör som är framtaget för att ersätta en saknad originaldel. Inget märkligt och inget svårt alls att förstå. 

Till repro räknas även sådant som tex hemmagjorda dekaler och tygmärken. Reprodelar kan vara av nytillverkad plast i fabrik, dom kan vara gjutna i resin och ibland även i metall. En del 3D-printade delar har också börjat dyka upp och lär bli ännu vanligare de kommande åren. 

Allt som oftast görs det kopior på de riktigt svåra tillbehören, de som ofta saknas eller är defekta när man köper en figur eller ett set begagnat. Grundidén är väl att kunna komplettera saker i sin samling för att det ska se snyggt ut som möjligt. Allt som oftast är dessa tillbehör tillverkade för att till så hög grad som möjligt efterlikna originalet både till storlek och färg. Dom kan vara mycket svåra att urskilja från original, speciellt om du köper dom på distans, där du inte har dom framför dig i din hand och kan klämma och känna på dom.

En del samlare tycker detta med repro är bra och känner att det underlättar deras samlande och anser även att det är ”billigt”. Helst vill dom inte kalla sakerna för repro som ju är ett namn som i andra samlarkretsar räknas som skräp och är helt oacceptabelt. Ersättningsdel låter trevligare och mer accepterat, ja nästan lite proffsigt. Ibland "glömmer" man dessutom bort att det inte är originaltillbehör och räknar det som att det dom har i sin samling är the real deal. En bil eller annat fordon blir plötsligt ”komplett” för att ägaren klistrar på nya dekaler som dom köpt för några tior på eBay eller i någon BJ-grupp på Facebook. Fantastiskt! 

Okej, ingen skada skedd. Den som köpt delen från en säljare som pysslar med repro vet ju själva om att det inte är 100% originaldelar i deras samlingar så det gör väl inget? Reprodelen ska ju bara vara i deras alldeles egna samling och den ska ju aldrig säljas vidare! Åtminstone inte just nu. Dessutom ser det ju snyggt och imponerande ut när man visar upp sin samling för mindre pålästa besökare eller när man vill bli hyllad av liksinnade för sin fantastiska samling som växt så fort, på någon nördig FB-grupp eller forum. 

Den där säljaren som kanske har tillverkat delen alldeles själv blir ju också glad då hen märker att det finns en efterfrågan på hens saker och ökar därför sin tillverkning för att kunna sälja mer och fler av de olika hemmagjorda tillbehören. Dessutom så tjänar hen pengar på det. Att det handlar om en piratkopia och att folk kan luras att tro att det är äkta vintage gör väl inget? Nu slipper ju folk ha så mycket tålamod med att leta, köpa och byta originaldelar med andra samlare! Det går även mycket snabbare att få en fin och "komplett" samling. Mumma!

Men sen då? När det gått en tid och du tröttnat på att damma din samling och tanken på att sälja den blir mer och mer påtaglig? Har du då fortfarande stenkoll på vilka delar som är repro och vilka som inte är det? Vilka dekaler var det nu som du beställt från någon tjomme i USA med tillgång till en fin färgprinter? Vilket tygemblem var det som du köpte som repro från Mexico och klistrade på bröstet på din Hombre Bionicos? Vilken av askarna som ser så snygga ut på display var det som du köpte på Ebay 2014 och som inte är äkta? Är piratpistolerna, bumerangerna, bältesspännet original? Är Torpedo Fists keps hemmasydd eller var den ett original? Detaljer kan vara svåra att komma ihåg när det gått några år och du fått andra intressen som upptar din tid. Sen går det ju inte att komma ifrån att om du säljer allt som "komplett Big Jim original från 70-talet" som rubrik så drar det ju på sig fler köpare än om du nämner dom där pirattillverkade fuskdelarna. Big Jim är ju trots allt ingen stor serie och många vet ju inte ens vad det är för något så det kanske är värt att ta en chans och ösa iväg rubbet som ”stor samling Big Jim från 70-talet”?                

Om du trots allt tvekar och känner att du nog ändå kommer nämna att det kan förekomma nytillverkade fuskdelar i den samling du säljer så kanske nästa ägare eller nästa därefter väljer att inte nämna den lilla detaljen. Rätt vad det är så har kanske dina billigt inköpta reprodelar helt plötsligt förvandlats till äkta delar eller tom ”varianter” från något annat (okänt) land eller fabrik? Leksakshistorien skrivs om och saker från 70 och 80-talen blandas hej vilt med hemmapressade hjälmgaller och pilbåge-pilar från 2020! På grund av avsaknad av seriösa guider eller identifieringssidor så kan ingen längre skilja ut äkta delar från falska fuldelar. Verkligen en trist utveckling för en hobby som är så smal och för en leksaksserie som för den stora massan är relativt bortglömd. En hobby som just nu är relativt billig att samla och där den samlare som är utrustad med lite tålamod faktiskt fortfarande kan fynda och hitta rätt originaldelar utan att ruinera sig och samtidigt utan att förstöra hobbyn för andra. 

Exempel på reprokartong. Ser fin ut på håll men är givetvis mest gjord för den som vill ställa nyproducerat i sin samling. Kommer troligtvis blekna med åren och är, faktiskt, ganska dyra att köpa.   

Ser vi på andra områden så har dessa reprodelar och annan fusk fullständigt förstört det enkla och roliga med samlandet. För de som exempelvis samlar vintage Star Wars är förekomsten av repro något som alla tvingats vänja sig vid och som alla SW-samlare vid något tillfälle drabbas av. Inom den seriösa delen av samlarkollektivet inom just SW-hobbyn finns det däremot ett samlat kollektivt NEJ till repro och fusk och dom som sprider och köper dessa blir snabbt svartlistade och uteslutna. Där finns det också en mycket större bas av samlare och expertis att fråga när man känner sig osäker på ett objekt. Bra och informativa identifieringssidor finns också att tillgå om man känner sig osäker. 

Att som novis samla vintage Action Man har också utvecklats till ett bekymmer för de som endast önskar original Palitoy-delar i sin samling. För några år sedan gavs det ut sk ”jubileumsutgåvor” (40:th) av många figurer och klädset och vars delar nu fullständigt nästlat sig in i auktionsannonserna på nätet. Här finns det än så länge ingen bra guide för att hjälpa de som vill kunna sålla ut gammalt från nytillverkat åtminstone inte vad jag kunnat finna. 

Jag säger det igen;  jag har hellre en okomplett figur än en figur utrustad med reprodelar. Varför ens samla vintage om du ska utrusta delar av samlingen med nytillverkade tillbehör? Det är som att åka för att titta på Vasaskeppet men det som istället står uppställt i utställningshallen är en kopia tillverkad 2020 ihopsnickrad i någons garage av delar köpta på bauhaus! Du betalar fortfarande inträde men får inte se det riktiga skeppet. Eller som att samla frimärken men när du inte hittar de lite svårare märkena så köper du en fotostatkopia, klipper ut dom ur arket och fäster in dom i ditt album! Skitsnyggt eller hur! 

Big Jim är som leksaksserie ingen stor och supervanlig serie att samla. Mattel saluförde honom under 1972-1986 vilket är relativt många år. Han var absolut störst i USA, Italien och Frankrike men han var mycket populär i andra länder också som ex Sverige, Tyskland, Mexico, Belgien mfl. Leksakens storhet glömdes rask bort efter 1986 då andra saker, oftast supportad av en tecknad tv-serie, istället intog scenen. För mig har det blivit viktigt att inte denna fantastiska linje av leksaker helt ska falla i glömska och jag vill gärna att den får sin rättmätiga plats i vår gemensamma leksakshistoria. Oavsett vem eller vilka som skriver ner och bokför all fakta om serien så hoppas jag att det blir utan dessa ”ersättningsdelar” som faktiskt inte har något alls där att göra.  

Kort och gott; jag tycker Repro är skräp! Köp inte, sälj inte!! 


//Gnällgubben


Tillägg: Då en del Big Jim-grupper på FB aktivt ger sitt godkännande till repro och där medlemmarna applåderar varandras fuskdelar och där dessa gruppers Admins inte verkar inse vad dom stödjer så har jag helt slutat posta inlägg där. Tyvärr innebär det att jag nu helt ignorerar exempelvis den stora Amerikanska FB-gruppen för serien, en grupp som till en början var riktigt bra för att få kontakt med samlare världen över och där 99% Kommunicerade på Engelska. Synd! Dom gav ett seriöst intryck men det förstördes snabbt av reklam för reproskräp. Några Italienska sidor likaså, speciellt den där ”mannen med plasthandskar” applåderas för sina hemmagjorda alster som han nu säljer dyrt på bla Ebay. Jag har för många seriösa och ärliga samlarvänner som lurats av reprosäljare för att vilja stödja och bidra till forum som hyser dessa lurendrejare. Hoppas att vi är fler som väljer bort dessa grupper. 

Hemmagjort galler till en fotbollshjälm. Skräp som tillverkaren tar 6 euro för plus okänd frakt från Italien. Faktiskt billigare att köpa original i de lots som brukar dyka upp på Ebay och då ingår oftast hjälmen.
(Bilden är stulen men då säljaren vill sno dina pengar så kan han dock bjuda oss på den här mediokra bilden, eller hur?)

Inte så snygga men med lite silverfärg så kan dom säkert lura någon.
Åtminstone så hoppas säkert framtida köpare och säljare det.
När säljaren har lyckats kränga ut tillräckligt med westernpistoler så ska han säkert köpa sig en lampa så han slipper lägga ut sådana här kassa bilder på sina hemmagjorda kreationer.  


Nytillverkade dekaler är nog det vanligaste som folk väljer att köpa för att göra sina fordon mm så fina som möjligt. Oftast är dom rätt dassiga i färgen och bleks lätt. Det imponerar faktiskt inte ett skit på mig när folk glatt visar upp sina fordon med reprodekaler. Blir bara trött när jag ser det.
Klistret från dessa reprodekaler är inte alltid helt lätta att få bort så risken för att förstöra själva leksaken är sådant man får ta med i beräkningen när man applicerar dessa. Om du frågar mig så är det bättre att låta bli och istället lägga pengarna på annat.


Ännu mera Repro-skräp till Big Jim.
Riktig skit som är gjord för att lura samlare. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar