tisdag 23 december 2014

Big Jim - On the Tiger Trail 1976

Big Jims Tiger och annat prat


Boxens omslag. Tänk om dagens leksaker förpackats på liknande sätt? Med endast ett tecknat omslag? Snyggt är bara förnamnet!

Dagens set måste vara ett av de mest klassiska som Mattel någonsin gav ut till sin äventyrshjälte Big Jim.
Själva tigern har vi diskuterat här så jag tänker inte skriva så många rader om just den i det här avsnittet. 



Tigern nämns i Netflix-dokumentären The Power of Grayskull där dom uppenbarligen gillade min bild från denna blogg. Kul! 🙂


Då Big Jim är en god människa så är jag helt övertygad om att Mattels idé med denna leksak inte var att Jim skulle döda tigern (eller sälja den) utan helt enkelt rädda den från onda tjuvjägare.
Vad barnen sen lekte med setet är en helt annan historia men för egen del så kan jag kan tänka mig hundra olika scenarier.
Till Tigern hör det en bur i plast (man kan säkert trycka in Jims fiender i den också, bara böj benen så får dom säkert plats).
Med hjälp av ett handtag kan man låta ena burgaveln vara öppen.
Just detta handtag verkar i flera fall vara borta eller avbrutet när man fyndar begagnade set. 



 
För att få ihop ett komplett set med samtliga delar behöver man jaga ifatt en del tillbehör.
Förutom buren (som levereras i lösa delar) och Tigern så ska ju Jim ha en del utrustning när han beger sig ut i djungeln.
Vit hatt, beige jacka, beige shorts, gula strumpor, bruna kängor, gul tröja, vattenflaska, verktygslåda, pistolhölster plus pistol, kniv plus fodral, kikare och ett jaktgevär.





Själva tigern är väldigt vanligt förekommande på loppisar, Tradera och Ebay.
Till skillnad från buren så är det en mycket tålig leksak och ett större antal verkar ha överlevt tidens, och lekens, tand. 
Tigern har fått något av en kultstatus över sig då gjutformen senare kom att användas till bla Tarzans Panter 1978 samt He-Mans Battle Cat och Skeletors Panthor. 
Men tvärt emot vad det står på en del sidor på nätet (som utan att fråga lånat bilder från bla min blogg) så kom Big Jims Tiger alltså ut allra först.
 

Varför är alla coola saker från Frankrike? Här ser vi ett dubbeluppslag från en Fransk tidning. Precis som vi misstänkte så handlar det här om att rädda tigern och återförena den med sina ungar. 
Dr. Steel tittar förbi och vi skymtar även Jack och Jeff. 
Okänt årtal men gissar på 1976-77 med tanke på den gröna jeepen och Tigern. 



.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar