fredag 4 augusti 2017

Big Jim - Nscho-Tschi / Fresca Rugiada 1978

Då har det blivit dags att ta en närmre titt på den enda kvinnliga hjälten som Mattel släppte till sin serie om Big Jim.
Fresca Rugiada, eller Nscho-Tschi, som hon fick heta till Mattels andra westernserie Karl May, är en indiantjej som nog de flesta BJ-älskande barn hade en del åsikter om när hon fanns i butikerna 1978. 
Till skillnad från de manliga figurerna som hade starka och gripvänliga händer så fick stackars Fresca helt raka händer (den idé som Mattel övergav 1976 för övriga BJ gubbs) och dom var dessutom mindre än karatehänderna som BJ tidigare hade (karatefunktionen kan vi bara glömma). 
Den välartikulerade kroppen som Jim och de övriga polarna förärades med redan 1972 var också bortglömd för detta figursläpp. 
En anledning till dessa misstag (tycker jag gott att man kan kalla det) var att kroppen kommer från en annan av Mattels serier, nämligen The Sunshine family (1974-1982).
Mattel gillar ju att återanvända sina delar och tillbehör vilket vi varit inne på ett antal gånger förr.
Den stora missen som jag anser att Mattel gjorde var att inte lägga ner mer energi på att ta fram en lika välartikulerad och cool figur som exempelvis de kvinnliga actionfigurer som andra tillverkade hade till sina serier.
Kolla gärna in några av figurerna i inlägget Girl Power för att se vad jag menar.
Vi ska åtminstone vara glada att Mattel inte behöll de skitäckliga ögon som övriga Sunshine Family-dockor hade! Snacka om creepy! 

Fresca Rugiada med låda från Big Jim Western-serien.
Här fick man med en korg, ett krus och en kruka.
Skitroliga tillbehör. Verkligen.

Här lägger jag märke till två saker.
1. Jeepen känns väldigt bekant.
2. Kolla farsans ögon..! Wtf! 

Hade det inte varit för att Mattel behövde denna karaktär till Karl May så tvivlar jag på att dom överhuvudtaget ens funderat på att ge ut henne till Big Jims Western-serie.
Jag kan inte dessa Karl May-historier men jag misstänker att Nscho-Tschi var en huvudkaraktär där och att det därmed var viktigt att ge ut henne som actionfigur?
EditKortfattad info och ännu mera

 


Nåväl, detta är, trots sina brister lekmässigt, en väldigt intressant figur.
Tillbehören är av samma höga klass och detaljrikedom som Mattel har till sina övriga Vilda Western-gubbar från samma period.
Det enda som jag kan hänga upp mig på (förutom den hopplösa kroppen och händerna) är att dom gott kunnat ge henne ett gevär eller varför inte en pilbåge.
Som hon nu utformades så är hon som gjord för att sitta (om ens det går) stilla i en båt, bli tillfångatagen och bunden av banditer eller placeras stående inuti ett tält! 
Klassisk offerroll alltså vilket är väldigt trist att se.
Tyvärr släppte inte Mattel några andra outfits eller tillbehörspaket som passar till Fresca (ännu en miss).

Idag är detta ingen speciellt svår figur att hitta.
Tillbehören är nog det svåraste att hitta lösa så satsar man på att få ihop en komplett figur till sin finhylla så är det nästan bättre att gå på att hitta en komplett direkt från början. Det finns ritningar på två planerade kvinnliga figurer till Big Jim som troligtvis skulle släppts runt åren 1984-86 men som stannade på skissbordet. 
Detta är väldigt synd för det hade varit intressant att se hur Mattel hade gjort med dessa tjejer.
Min gissning är att Sunshine-kroppen inte hade används.
Den är nämligen så hopplös att leka med så där hade nog Mattel bitit sig själv i svansen.

Skiss på "Dr Obbs onda kumpan och det ser riktigt bra ut!  
Misstänker att figuren fått ett helt eget och nytt huvud precis som Mattel gjorde till andra karaktärer vid denna tidpunkt.

Kvinnlig karaktär planerad för den goda sidan.
Här ser vi planer på att återigen använda den välkända örnen!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar