måndag 23 september 2013

40k - Astartes Ultra

Inte ofta jag skriver om något jag bara sett på nätet.
När det kommer till spel, dioraman, målningstävlingar och snygga/fula spelfigurer har jag sett så mycket så det är inte ofta som jag ens funderar på vad det är jag läser eller ens ser vad det är för något på bilderna.
Games Workshops hemsida är en källa som jag sällan använder till något mer än att kolla in olika förpackningars innehåll och få en förteckning över aktuella spelböcker.
Deras nuvarande utbud av figurer intresserar mig mindre och mindre i takt med att deras figurer, fordon och varelser bara blir större och större.

Space Marine Centurion Squad.
Vad fan har ni gjort!?
Jag trodde att Klumpe dumpe och Heffaklumpen tillhörde helt andra sagor? 

Som gammal spelare och målare av allt möjligt från den här speljättens sortiment så känner jag mest en saknad av det som GW tidigare var så förbannat bra på. Intressanta figurer, snygga förpackningar och en stor portion humor.
Nu känns det mer än någonsin som en kräng-så-mycket-det-bara-går-till-så-höga-priser-som-möjligt-affärsidé och som att spelen och kunderna kommer i både tredje och fjärde hand.
Jag köper inte ens White Dwarf längre.
Jag vill göra det, för jag kan verkligen sakna den där tiden när tidningen verkligen betydde något och som kunde ge oss spelare och målare nyheter och målningstips.
Tidningens senaste nummer var alltid uppe på diskussion när vi hade målarträffar och blaskans battle reports lästes ett flertal gånger för att...tja, dom var så bra och kul.  
Men varför skulle jag göra det nu,  när allt ändå finns på nätet och ca 300 bloggar alla är bättre på att rapportera ärligt om företagets nya figurer och regler.

För oss som gillar äldre Games Workshop/Citadel miniatures finns det få saker kvar i GW:s sortiment som glädjer mig.
Allt för mycket av nya är helt enkelt inte tänkt för en gammal trogen spelare och mångårig kund som jag själv:

*Metallen är borta (på både gott och ont).

*Alla klassiska figurer är oop.
Dom kunde väl åtminstone ha kvar det mesta som en Mail order-special så som dom hade det första halvan av 90-talet när allt man behövde var en trave White Dwarf eller några kataloger för att få tag i exakt de gubbar man ville ha i sin armé.

*Dom skrotade Specialist Games som tillhandahöll spel som Necromunda, Mordheim och även forna storheter som Epic.

*Humorn försvann och ersattes med "seriös" allvarlighet och ett mörker som inte ens gamla Rogue Trader kan mäta sig med.

*Dåligt med nya idéer (nej det är för dyrt, tar för mycket tid och är sjukt platskrävande att spela Epic med 40k figurer.
Jag ser hela Apocalypse som ännu ett sätt för GW att kränga massor av spelpjäser till ett spelsystem som redan finns (ursäkta FANNS) och som GW som bekant valde att skrota.
De stora pjäserna till Apocalypse är nästan samtliga hämtade från Epic vilket också känns märkligt.

*Namnen på de nya färgerna! Fan vad det stör mig att jag ska behöva översätta varenda jävla färgburk till de äldre klassiska namnen för att snabbt kunna hitta i min målarlåda.
(Jag VET bakgrunden till detta märkliga namnbyte men jag kan ändå inte låta bli att irritera mig över beslutet).

Missförstå mig inte.
Jag älskar fortfarande att spela både Warhammer fantasy battle och Warhammer 40.000;

*Jag har uppdaterat mig med de senaste reglerna och jag och mina vänner har många roliga spel både framför och bakom oss.

*På spelbordet står det både nytt och gammalt.
Det har dessutom blivit lite av en sport att få in så mycket av de gamla vintage-figurerna på spelbordet vilket i de flesta fall fungerar överraskande bra.
Visst känns det fortfarande surt när exempelvis Empire inte längre har Imperial Ogres, Imperial Dwarfs eller ens Halflings i sina led men det är sådant man får ta.

*Jag använder till stor del GW:s färger till mina kreationer även om jag numera även har en samling Vallejo flaskor ståendes intill.

*Deras regelböcker är visserligen dyra men är också tokigt snygga.

*Hade deras plasthus och byggnader funnits på 90-talet hade vi varit överlyckliga!
Troligtvis hade man varit sämre på att bygga något i frigolit men jäklar vad fina spelbord man hade haft!Så, då har jag lite snabbt kräkt av mig på GW och samtidigt kryddat det hela med beröm men det var ju egentligen inte det jag satte mig ner för att skriva.
Häromdagen fick jag syn på deras Astartes Ultra erbjudande på GW:s hemsida.
Jädrar vad mycket gubbs!
Och vilket pris...

Jo, Älskling, du vet den där bilen vi tittat på och som du ville att vi skulle köpa? Du vet den..?
Jag råkade liksom få helt slut på målargubbar...liksom.
Du måste inse att bilar finns det alltid gott om men plastgubbar från GW, det är det ju värre med.

Ärligt talat? 86.500:-? Vem fan beställer ett sådant set?
Om jag nu någonsin skulle få för mig att bygga ihop något liknande så skulle jag velat ha lite mer omväxling i leden.
Jag hade stoppat in varianter på rustningar och hjälmar. Fått in lite Rogue Trader marines och bytat ut en del av fordonen mot äldre och intressanta varianter från det gamla sortimentet.
En så stor armé med figurer ska ju vara intressant att titta på. Om allt ser likadant ut blir det i mina ögon snabbt ointressant.


Sen kommer ju den stora frågan:
But who's going to paint it, kid, You?

 
 
 


    
 

2 kommentarer:

 1. Om jag tolken detta inlägg så gillar du säkert de nya Dark Elf grejerna ;)

  Spana in denna. Trappen får det hela att likna en broadway-show alternativt ett (Dark) Barbie kit: http://www.games-workshop.com/gws/catalog/productDetail.jsp?catId=cat440048a&prodId=prod2250012a

  /Hans

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Hans,

   Hehe, ja det där är ett bra exempel på en pjäs som jag tycker är överdrivet stor och spretig.
   Skulpteringen hittar jag egentligen inget att klaga på. Figurerna och Avatar look-aliken är riktigt bra och en del detaljer ser också lyckade ut. Men jag tycker att där är allt för mycket lull-lull på den här skapelsen. Hade önskat att designstudion hade varit mer inne på "less is moore".
   Du har helt rätt att trappan påminner om något pampigt nummer hämtat från en Oscars-gala.
   Man skulle nästan vilja se en Fred Astaire figur med käpp och hög cylinderhatt dansa ner för dom där trappstegen.
   Jag tycker att GW lyckades mycket bättre med de stora vagnarna på 90-talet.
   Se exempelvis på Empire War altar som visserligen var en större pjäs men som ändå inte syntes till grannkommunen när man satte det på spelbrädet :)
   War wagon (även den till Empire) var också en stor pjäs men den var inte så spretig att den behövde en helt egen transportväska när man var på väg till kompisen för en speldag.

   Nej, många av de nya släppen är inte för mig.
   Dom är säkert bra som plastbyggsatser men som spelpjäs är det inget jag kommer köpa ;)

   Radera