torsdag 1 augusti 2013

Big Jim - Leksaker på Franska - Dixiéme Planéte

Ibland önskar jag att jag efter sjunde klass hade fortsatt med att försöka lära mig det Franska språket.
Visst lyckades den stränga lärarinnan för evigt lära mig säga saker som; "God dag", "Hur mår du?", "Jag heter Ghazkull" samt att räkna till tio, men ärligt talat så kommer man inte så vidare långt med fraser som dessa.
Då skiter man hellre i det.Hade läroboken sett ut som boken i dagens blogginlägg så hade det säkert gått bättre.
Okej, i sjunde klass brydde jag mig inte längre så mycket om Big Jim och hans kompisar men tusan vet om det ändå inte hade varit roligare att läsa historien om Mattels muskelknutte än om påhittade, tecknade tågresenärer på väg till Paris för att träffa sina (stereotypa) franska vänner som alla råkade ha namnen Claude, Jean, och/eller Michelle.
Troligtvis hade mina kurskamrater inte varit lika framgångsrika i ämnet Big Jim som i ovan nyss nämnda dynga men det vete katten om inte jag själv hade blivit kursetta?Nåja, drömma kan man ju alltid.
Förutom att jag numera tycker att det är ganska snyggt med franska så hade jag tyckt det vore toppen att bättre kunna följa diverse Franskspråkiga internetsidor (låter nästan syndigt men jag lovar arr det är sidor med bara leksaker och målar-gubbar) samt att läsa Nr 9 av Dixiéme Planéte från 2007.
Denna franska tidning (nästan som en limbunden bok i A4-format) verkar ha specialiserat sig på leksaker och just nr 9-07 handlar om Mattels Big Jim.

Späckad med bilder och text (dessvärre franska som sagt) så är det här alstret faktiskt inte helt fel att bläddra i.
Det mesta av bildmaterialet kommer från gamla leksakskataloger och reklamblad och visst har vi sett mycket förut, men det är ändå något speciellt att få allt samlat på det här viset, speciellt som litteraturen inom ämnet lyser med sin frånvaro.
Samlar du My Little Pony? Det finns böcker för dig!
Samlare av leksakssoldater? Finns trevlig läsning för dig!
Samlar du Star Wars? Det finns asmycket böcker att välja på!
Samlar du... Big Jim..!?? Njaa...Från Mattel säger du..!? Jättestor leksakslinje från 70/80-talen.!? Å fan. Det blir värre det...

 
En av de saker som inte finns representerad i tidningen och som jag ändå anser borde varit med är alla prylarna från Big Jim´s P.A.C.K.
Visst, serien var stor i USA och vi i Europa fick vara utan men vilken samlare av dessa figurer skulle inte vilja ta med karaktärerna och fordonen från P.A.C.K. i sin samling?
De flesta av de andra serierna finns med så är man sugen på exempelvis Western, Karl May, Spy, Space och "Basic" Big Jim så finns där en del att vila ögonen på.  

Blir man sugen på ett ex av detta magasin så gör man bäst i att leta på Ebay.
Lite småknepig men inte alls ovanlig (eller "Rare" som många skriver i sina annonser).
Det knepigaste är väl att stava rätt till Dixiéme Planéte i sökrutan.
Själv har jag fått tjuvkika hur man stavar till detta knepiga namn.
Det hade jag kanske sluppit om jag hade hängt med på lektionerna.
Och dessutom haft en fransklärare med en gnutta fantasi?

Avoir une bonne soirée!

             

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar