fredag 21 januari 2022

Star Wars - Reklam för Jabba samt lite struntprat

Ramlade över den här Tyska reklamsidan för Star Wars-leksaker och kom då genast att tänka på barndomens lekar med Stjärnornas Krig-figurerna. Här lanserar förresten Parker den nya skurken Jabba the Hutt som ny häftig leksak. Som barn hade jag själv stora önskemål om att lägga vantarna på en Jabba. Tyvärr ägde jag aldrig en sådan som barn och faktiskt så hade heller ingen av mina kompisar detta playset när det begav sig. Trots det så var Jabba ständigt närvarande i våra lekar men då i helt andra former och skepnader. Antingen så fick en av de vanliga skurkarna typ Weequay klättra upp ett par pinnhål på karriärstegen eller så fick Jabba helt sonikt gestaltas av andra betydligt groteskare inslag; Smurfkungen, en Playmofigur eller en Big Jim (Jabba är ju trots allt stor).


Den traditionella leken gick mycket ofta ut på att bygga upp en så häftig rövarkula som möjligt för Jabba och hans vakter. Man kunde bygga dessa i snö (!), sand, djupa hålor i en rabatt eller klassikern; mängder med upp och nervända böcker (bokryggen upp). Längst in i dessa dungeons huserade Jabba och hans hov. I någon djup fängelsehåla satt Yoda (på den tiden ansågs han som en lite svagare karaktär) eller Prinsessan Leia. Vader och Stormtroopers hade givetvis också letat sig dit och utgjorde om möjligt ett större hot än Jabba och hans grisvakter. När Han Solo, Luke, C-3PO, R2 och Chewbacca letat upp denna samlingsplats för galaxens avskum så började själva fritagningsförsöket. Luke och Solo brukade klara sig bra. Chewie blev ofta skadad och robotarna sköts sönder (men lagades efteråt). Fritagningen brukade sluta lyckligt. Ibland följdes äventyret upp med en rymdskeppsjakt där de onda i full fart jagade efter Rebellerna som flydde fältet i en fullpackad Landspeeder eller något annat färdmedel. 

Jag tror faktiskt att våra lekar var ungefär samma redan före Jedins återkomst och innan vi ens visste vem Jabba, grisvakterna och weeguay var. Möjligtvis så var leken "två högkvarter byggs upp och vi turas om att anfalla" lite vanligare då. Oavsett så hade vi alltid kul och inslagen av Smurfar och andra knytt skvallrar om att vi verkligen lät fantasin flöda hej vilt även om det mesta naturligtvis inspirerades av innehållet ur de tre Star Wars-filmerna.   

Så som svar på frågan i annonsen; Ja vi hade alltid modet att frita (någon) från en frånstötande varelse. Vi hade faktiskt inga som helst problem med det. 


Ha en trevlig helg!     

     



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar