fredag 11 september 2020

Bolt Action - Campaign Battle of France (part 1)

I början av 2020 så kom jag och mina spelkompisar fram till att vi ville pröva att spela igenom en av kampanjböckerna som Warlord Games gett ut för Bolt Action. Valet föll på boken Battle of France som utspelas under 1940 så samtliga enheter kommer att plockas från listor som innehåller tidiga formationer, utrustning och fordon. Vilka enheter och listor som får användas anges i samma bok. För mig så är det här ett helt nytt sätt att spela BA på vilket också sporrade mitt målarhumör. Plötsligt fanns det (ännu) fler anledningar till att måla upp nya figurer och enheter. Jag hade sedan tidigare en hel del Blitzkrieg-Tyskar uppmålat så det blev mest av praktiskt skäl att jag valde just den sidan av konflikten. Annars är jag ju svag för de Franska figurerna, artilleri och fordon plus att jag gärna skulle behövt en spark där bak för att måla upp dom jag har liggande i min pile of shame.  

Jag kommer i det här inlägget att samla en del av våra intryck och erfarenheter från de första delarna av kampanjen. Observera att det inte blir en regelrätt battle report utan mer en lätt genomgång med bilder och en del funderingar. Ingenting har spelats på blodigt "måste vinna" sätt eftersom vi som deltar inte är den pushiga typen av spelare. Vi har också fått lära oss en hel del nya regler under spelets gång vilket har varit nyttigt även för vanliga partier med BA. 

Vi kör väl igång med det första uppdraget;

Scenario 1: Reconnaissance Patrol Clash

Det första uppdraget var också det som kanske blev "enklast" att genomföra. Terrängen är ganska basic med kullar, häckar och träd. Båda sidor hade begränsade möjligheter när det kom till vilka enheter man fick använda sig av. Inga fordon eller Artilleri och heller inga eldkastare. Specialregel var denna gång Night Fight och victory points delades även ut för identifiering av fientlig trupp, ta fångar och givetvis slå ut fiendeenheter. Båda sidorna började off table och minst hälften av enheterna måste komma in i första vågen. Här valde båda sidor att ta in rubbet av sina enheter eftersom det är en lång väg att gå i mörkret. 

De Franska enheterna plockades från boken Armies of France The Phoney war 1939-40 och de Tyska enheterna från Armies of Germany 1939-september campaign.   

Vi körde med 400 poäng per sida vilket ytterligare begränsar valmöjligheterna men eftersom vi skulle hinna med två scenario på samma dag (plus struntsnack) så körde vi på ganska små styrkor för att spara tid. Detta var också rekomendationerna från kampanjboken. Här gäller det att spara på resurserna för att ha en chans till vinst samtidigt som du måste röra dig framåt. På den Tyska sidan valde vi ett HQ (2 man) och tre mindre enheter med infanteri samt ett MMG team som kan ge lite extra eldkraft och för att få Fransmännen att ducka! 

Båda sidorna rusar mot varandra. Slaget blev en blodig sak och inte mycket överlevde.   


Det Tyska MMG-teamet försöker hålla en enhet med Senegales Tirailleurs på avstånd.  


De Franska styrkorna lyckades här avgå med segern vilket bland annat berodde på en överlägsen eldkraft och ett utmärkt val av armé. Min erfarenhet av små partier med Bolt Action är att man tjänar på att försöka ha så stora men billiga enheter som möjligt. Kan man dessutom dra nytta av skydd även så lätt skydd som ett buskage så ökar möjligheterna att överleva längre. Vi som spelade med de Tyska styrkorna gjorde dessutom det klassiska misstaget att vi glömde av vårt uppdrag och hade svårt att fokusera. Vi tvekade och fegade kanske man kan säga? :)     
Hur som helst var det ett roligt parti att spela!  

Vidare mot nästa uppdrag;


Scenario 2: The first day

Det här slaget skulle bli en betydligt jämnare fight.
Vi hade en del begränsningar och precis som i det första slaget plockades enheterna från de tidiga listorna i respektive arméböcker. På den Franska sidan fick det inte ingå några veteraner.
Fransmännen fick också börja slaget som "dug in" (nergävda i skyttevärn) vilket gör dom extra svåra att träffa för Tyskarna. Fransmännen fick även välja att börja spelet i ambush och även placera ut två stycken minfält på spelbrädet. 

För de Franska styrkorna går uppdraget ut på att stoppa de anfallande Tyskarna.
Dom får 2 victory points för varje Tysk enhet som slås ut och 1 poäng för varje Tysk enhet som dom kan hålla utanför den Franska uppsättningszonen.

För Tyskarna är det anfall som gäller.
Dom får 1 poäng för varje utslagen Fransk enhet och 2 poäng för varje Tysk enhet som lyckas ta sig av brädet bakom den Franska deployment zonen (svengelska precis som det brukar bli runt spelbordet). 

Eftersom vi var fyra spelare så valde vi att köra två separata arméer per sida.
I Tyskarnas fall blev det två 500-poängs styrkor och för Fransmännen två gånger 450 poäng då försvararna skulle ha ca 10% mindre poäng än anfallarna.  


Brädet uppställt och redo för slaget.
De Franska enheterna ligger nergrävda och inväntar det Tyska avancemanget.

Den här försvarslinjen kommer bli en tuff nöt för Tyskarna att knäcka.

Anfallet är igång! Det gäller att dra nytta av skydd från kullar och hus.
Tyskarna placerar en PaK36 i centrum av sin uppsättningszon som understöd och hot mot de Franska fordonen som finns på andra sidan bordet. Kanon(hepp)bra men den lär ju bli svår att rulla över till motståndarnas sida av brädet! 
På den högra delen av anfallet placerade vi bla två snabba sidovagnsmotorcyklar.  


Fransmännen siktar in sig och är beredda. 

De snabbaste enheterna gör sig redo för att oskadda och i skydd av terrängen ta sig rakt förbi de försvararande Fransmännen.  

Pionjärer ger sig ut med uppdrag att bryta igenom försvaret vilket skulle visa sig svårt.
Den röda tärningen visar att dom redan har en "pin" på sig. 

En PaK36 hotar en framryckande Somua s35 stridsvagn. 


På den högra flanken tätnar striderna och antalet pins ökar markant. 


En fransk Panhard blir utslagen och fattar eld.  


I slutet av partiet så körde de båda Tyska motorcyklarna av spelbordet och inhämtade därmed viktiga poäng åt de Tyska spelarna. 



Resultatet blev oavgjort.
Det här var en tuff match och det var oerhört jämt. Den Franska sidan spelade helt rätt och valde korrekt taktik medans Tyskarna återigen lät sig distraheras av annat än det uppdrag som skulle utföras (vilket är lätt hänt). 
Mission nr 2 är ett mycket roligt scenario och kan lätt transformeras till andra armeér och årtal. 

Nästa scenario kommer däremot bli mycket svårare att genomföra både som uppdrag och som krav på terräng.
Jag tror till och med att det är det absolut svåraste uppdrag som åtminstone jag spelat under de 5 år som gått sedan jag fastnade i Bolt Action. 
Det scenariot får faktiskt bli ett helt eget inlägg här på bloggen så jag får be om att återkomma lite längre fram. 


To be continued...  








       

           

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar