onsdag 28 december 2022

Airfix - Japanese infantry 1:72

För att jämna ut de berömda vågskålarna något litet så presenterar jag idag motståndarna till de US Marines som jag skrev om häromdagen. 

Jag hade aldrig Japanskt infanteri i 1:72 när jag var barn, åtminstone inte från Airfix. Jag har minnesbilder av några figurer med samma poser som Japanerna i 1:32 men som istället var gjutna i en mörkbrun plast. Troligtvis handlade det om billiga bootleg-gubbs som kom från någon marknad eller så kanske jag bytt till mig några från någon lekkamrat. Min kompis hade däremot en låda med Japaner från Esci men dessa införskaffade han flera år senare och då målade vi mest på våra figurer snarare än lekte med dom. Minns att han även hade en låda Amerikaner från samma tillverkare. Dessa införskaffades ganska sent 1984-85 någonting så jag antar att Sveriges ganska restriktiva rekommendationer ang försäljning av krigsleksaker börjat avta där någonstans. 

När det kommer till själva figurerna från Airfix så tycker jag att dom är väldigt välgjorda för att vara så pass gamla. Poserna är bra och jag gillar speciellt soldaten med flagga samt officeren med draget svärd. 
Japanerna måste varit toppen att ha när det skulle lekas djungelkrig och du behövde en motpart till dina Australiensare, Ghurkas eller Jänkare. 



Lånad bild från Airfix hemsida (jo dessa figurer finns fortfarande att köpa). 

Som vanligt när det gäller plastsoldater från Airfix så är detta idag inget som är speciellt svårt att hitta. Dom är tillverkade och sålda i drivor och dessutom under många år. Det finns alltså gott om plastkrigare både för samlaren och målaren.

Vill man ge sig in i träsket med att finna exakt den version som såldes under respektive korrekt period så kan man dock få jaga en hel del. Med det menar jag att det kanske känns fel för en del samlare att lägga 80-tals plastgubbar i en ask som gavs ut på 60-talet även om gubbarna och poserna är likadana.

Om man samlar på kartongerna så märker man snart att det finns relativt gott om de olika versioner av askar men att skicket på dom ofta är långt ifrån perfekta. Tejp, trasiga flärpar, prislappar, prisangivelser eller gamla ägarens namn som står klottrat direkt på asken. Kartonger som är runda eller platta samt solblekta är heller inget ovanligt. Överhuvudtaget så får jag intrycket av att Airfix kvalite på själva pappret som användes till deras boxar inte är så hållbara som dom kan vara till många andra fabrikat och leksakslinjer från samma tidsålder. Jag tror också att fler i större omfattning sett plastsoldater och småkrigare som billigt ”skräp” som ingen över 12 någonsin kommer bry sig om i framtiden så varför inte förvara dom i ett kallgarage eller knö ner dom samma i en ica-påse och bokstavligen slänga upp den på vinden? Det var heller aldrig speciellt dyra leksaker att köpa åtminstone inte under de första årtionden som Airfix saluförde sina plastgubbar. Dom fick nog aldrig någon ”det-här-ska-du-vara-rädd-om” status snarare en slit och släng status.  Pappersboxar och förpackningar var ju heller inget som föräldrar brukade spara överhuvudtaget. Skräp slängde man och istället kan du spara dina små krigare i den här Whiskykartongen! 

När det kommer till defekter så är det faktiskt en sak som jag funderat över en tid men som jag inte har något svar på.  På en del askar från 70-talet sitter det en orangefärgad plasttejp på askarna. Jag har sett samma tejp ett antal gånger och därför undrar jag nu över var den kommer ifrån och vad dess syfte var? Det känns osannolikt att så många barn och föräldrar skulle bestämma sig för att tejpa ihop barnens askar innehållande soldater med just blank orange plasttejp! Eller är det en slump? Ni kan se ett exempel på denna mystiska tejp på en av bilderna ovan. Kan det röra sig om en prisangivelse/prisgrupp? Om någon av er läsare vet så kan ni väl skriva en kommentar om det? 


Ha nu en fortsatt bra dag! Tack för att ni läser på min blogg! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar