tisdag 30 januari 2018

G.I. Joe - Minikatalog och lite annat prat.

Vi har ju vid ett flertal tillfällen tittat på Actionfigurer som vi här kort och gott har valt att samla under benämningen "Action Man".
Det är ju i och för sig inte bara här inne som människor, kanske någon helt utan intresse eller kännedom om leksaker, med en snabb gissning placerar samtliga figurer som består av en 30cm hög "docka" med avtagbar kostymering och löstagbara tillbehör i facket "Action Man".
Du kan komma dragandes med en Fighting Furies, Big Jim, Svarta Masken, eller en Ken och genast gissas det på Action Man.
Har du råkat komma över en figur från Mego, en six million dollar man eller en Pulsar så gissar säkerligen samma person att du hittat en "Action Man". 

Om vi ser till den Svenska marknaden och på hur få, om ens någon, Action Man som faktiskt såldes i Sverige (nu pratar vi vintage inte den moderna serien från 1993-2006) så ter sig denna gissning nästan lite märklig.
   
Som vi alla säkert vet (?) så är ju just Action Man en egen serie med figurer och tillbehör och kommer från det  Brittiska leksaksföretaget Palitoy.
Han är en licensierad version av Amerikanska Hasbros berömda actionfigur G.I Joe (1964-1976 samt 1991-2013).
Under åren 1966-1984 (samt 1993-2006) så fanns Action Man till salu i de allra flesta leksaksbutiker.
I Sverige lös han dock under denna första sejour med sin frånvaro, speciellt under den tid då 70-talets restriktiva regler för försäljning av krigsleksaker gällde.Jag tänker inte gå in på att försöka plita ner hela den intressanta historien om GI Joe/Action Man osv då detta redan finns nedtecknat på en rad olika hemsidor.
Ett tips är att se Netflix tv-serie Leksaker vi minns där det under säsong 1 avsnitt 4 finns en kortfattad men intressant story om G.I Joe: America´s Movable Fighting Man.Det är väldigt vanligt att barn som växte upp under 70 och 80-talen blandade sina saker hej vilt.
I leken tampades Lone Ranger och Tonto med Action Man, Big Jim och Fighting Furies trots uppenbara skillnader i både storlek och utrustning.
Detta kanske till viss del kan förklara att benämningen Action Man nästan blivit som ett samlingsnamn för denna typ av leksak.
Att det var vanligt att barn mixade alla möjliga figurer och tillbehör med varandra märks inte minst på marknaden för begagnad leksaker.
Trots att det i beskrivningen kanske står "Big Jim" så är det vanligt att du även finner delar till Lone Ranger och Fighting Furies där.
En del av alla dessa kläder, bälten, vapen etc är väldigt lika i sina utföranden och det kan vara ett  knepigt och tidskrävande detektivarbete att leta referensbilder på alla dessa olika set.

Jaha, var fanken ska jag börja?
Vilken jäkla röra!
 Lika bra att hämta fler öl för det här, det kommer ta tid!


En av alla dessa sidor som jag verkligen vill rekommendera till er som är intresserade av GI Joe och alla dess tillbehör är vintage3Djoes.com som är en helt fantastiskt välarbetad sida med massor av läsning, fakta och bilder.
Rekommenderas starkt!


Här i Sverige var vi inte helt utan figurer som åtminstone till utseendet påminde om GI Joe (eller Action Man för den delen).
Tyska Action Team fanns åtminstone under ett par år även i svenska butiker.
Action Team, som också är licensierad från Hasbro, påminner starkt om sina kusiner från Usa och England men var ännu mer inriktad på äventyr och betydligt mindre på krigsföring.
De militärfordon eller dräkter som fanns till Team fick ofta en touch av fredsbevarande insatser istället för de vanliga krigarfigurerna.
Vi har ju tidigare återkommit till dessa "Action Team" bla här och här och du kan finna lite historik om samma serie om du klickar här.

Min personliga favoritsida när det kommer till Action Man själv och alla hans tillbehör är Action Man HQ som jag ständigt återkommer till när jag hittar någon del som jag inte känner igen.

Givetvis så finns det fler varianter av Hasbros gamla actionhjälte.
Action Joe från Frankrike, GeyperMan från Spanien och Polistil från Italien är några av dom.

Action Man med en uniform som jag som barn fick köpa i Köpenhamn för hemma i Sverige ansågs den som olämplig för barn.
(De Vilda Gässen var en favoritfilm för oss ungar trots att den var duktigt barnförbjuden).  

Det är förhållandevis ganska enkelt att sortera bort figurer som Lone Ranger, Big Jim, Mego och Fighting Furies från facket Action Man.
Åtminstone tycker jag själv det då dessa gubbar skiljer sig ganska mycket åt storleksmässigt.
Det är betydligt svårare med GI Joe och Co.
Det är nog därför som även en nörd som jag själv allt som oftast placerar dom under rubriken Action Man.
Jag till och med blandar Action Team med Man och Joe!
Helt sjukt, jag vet, men vad tusan, man måste ju vara rebell ibland! 


Ha en trevlig dag!
 
   
 


 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar