måndag 4 juni 2012

Big Jim - Dr.Steel 1974 - 1981


En av de mest legendariska och kultförklarade figurer från Big Jim serien måste ju vara Dr.Steel!
Med rakad skalle, ärrat ansikte, tatuering på bröstet och en karate-hand av stål så kanske det inte är så märkligt att man ofta placerade denna kille bland de lite ondare figurerna.
Alla trodde att han var en skurk vilket han också från början var men faktum var att han, i de flesta länder, tillhörde Big Jims vänner åtminstone till en början. En del Europeiska tecknade reklamsidor och stickers verkar dock placera Steel i skurkfacket. Han känns nästan som Vargen i Bamse! Börjar som skurk och blir senare snäll men verkar då och då falla tillbaka i gamla mönster.  

Det finns ett antal olika varianter men den kanske mest kända är den med raka händer som bland annat gavs ut som medlem i Big Jims P.A.C.K. 1975.
Versionen på bilden nedan ingår i den sk Grip hands-serien och kom ut i leksaksbutikerna under 1977.
Största skillnaden mot de tidigare varianterna är att den ena handen har en grip-hand istället för den klassiska raka handen.

Tillbehören till Dr Steel är inte många.
Ett par söndertrasade svarta halvkorta byxor och ett tvådelat rör i grå plast.
I en del versioner ingår det även ett bälte med P.AC.K-emblem. 
Det svåraste med Steel är att hans tatuering(ar) ofta är slitna efter lek. 
Det finns en del repro-tatueringar där ute vilket så klart inte är kul för de som vill ha äkta vintage och man bör också ha koll på alla dessa ifyllda brösttatueringar  som folk fyllt i med permanenta tuschpennor. 
Versionen med raka händer har även en Wolf-pack tatuering på handryggen och dessa är ofta slitna. Tyvärr har de uppfinningsrika repro-trollen hittat lösningar på det med så se upp om du inte vill ha hemmagjorda moderna saker i din nostalgisamling.  






Tvillingarna leker med sina favoritrör.
Enda skillnaden på dessa är Steels vänsterhand som på den tidigare utgåvan av figuren är rak medans det på den senare Europeiska versionen har en grip-hand.
Gissa vem som kan hålla bäst i sitt stålrör?  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar