onsdag 19 oktober 2022

Big Jim - Piratbåten (1978)

Big Jims piratbåt har vi haft uppe för diskussion tidigare i det här Inlägget men för min del så känner jag att den även förtjänar en helt egen post då den är så sablans klassisk. 


När jag var barn så fick jag en piratbåt av mina föräldrar. Egentligen så bestod presenten av en jeep men då denna hade trasig elektronik så lämnades den tillbaka till butiken där den köptes. Det fanns inte fler jeepar så jag valde istället ut en piratbåt och (tror jag) en röd piratdräkt till min Big Jim. 

Jag älskade verkligen min piratbåt. Den kunde flyta på vattnet i badkaret och man fick en spännande skattkista som Jim & Co kunde leta efter. Den guldfärgade kanonen var häftig men till en början var jag för feg för att ladda den med de tillhörande knallskotten. Jag är egentligen osäker på varför? Höga smällar hade jag inget emot då leksakspistoler laddade med knallpulver (pappersrulle med inkapslat pulver) eller knallskott (enskilda plastskott eller flera plastkapslar sammansatta i en ring) hade använts i många år redan. Kanske var jag helt enkelt bara rädd och försiktig med min nya leksak? Jag var aldrig något bortskämt barn så när man väl fick en ny leksak så uppskattade man den och var åtminstone till en början extra rädd om denna. Kanonen brändes istället av när min familj deltog i en grannfest i området där vi bodde. Piratbåten följde med på festen och en något äldre kille (Richard?) hjälpte mig att avfyra den första kanonaden. Konstigt nog reagerade ingen av de vuxna men musiken var kanske högt uppskruvad så ingen hörde smällarna, vad vet jag? 

Förpackningen till båten stod länge kvar på en av hyllorna i mitt rum. Den var i ett bra format till att förvara andra saker i så det berodde nog mest på det. Naturligtvis slängdes boxen senare bort när min Mamma hade någon av sina kasta och rensa-dagar. 

Själva båten byttes senare bort mot en beige safarijeep vilket nästan känns förutbestämt då det var exakt en sådan som jag från början fick den där födelsedagen. Elektroniken fungerade inte på den heller men jag var nöjd med mitt byte. När jag blev vuxen så hamnade bilen slutligen i ett grovsoprum, något jag så klart ångrar än idag. 

Nåväl, Piratbåten fanns i butikerna med början 1978. Jag misstänker att den inte fanns utgiven särskilt länge men jag kan ha fel på den punkten. Jag hittar den i en Big Jim-katalog från 1979 men 1980 presenteras endast en av piraterna (Flint/Sandokan) så jag gissar att serien fasades ut under 1980? 

Båten är idag väldigt vanlig så den verkar ju ha sålts i stort antal. Dock är båtarna sällan helt kompletta. Svårast är nog flaggan eller åtminstone etiketten som ska sitta klistrad på flaggan. Exakt hur knallskotten låg förpackade vet jag inte men när jag såg en bild på ett olekt exemplar så ser dom ut att ligga i små raka folieförpackningar om 2 x 10 skott. När man köper begagnade piratbåtar så saknas ju så klart oöppnade knallskottsförpackningar i 99,9% av fallen så det är lite oklart. 

På bilden saknas det grå piratsvärdet. Missade helt den detaljen vid fototillfället. 

En komplett Big Jim Piratbåt består av: Flagga i tyg med dödskalledekal på ena sidan och som sitter på en flaggstång av plast, Guldfärgad kanon med brunt plastfäste, två bruna åror, roder i plast, piratpistol, svärd, skattkista, brun kruttunna i plast, sextant med rörlig del, tvådelad teleskopkikare, änterhake med snöre samt gulddubloner i olika storlekar (totalt 12 stycken i tre (?) olika storlekar). 

Knallskotten vill jag inte räkna till en komplett båt då dom ändå är ett förbrukningsmateriel så dom får bli överkurs om ni frågar mig. 
Det fanns även en skattkarta på baksidan av monteringsanvisningarna men även den är tveksam om man ska räkna in bland tillbehören. Ritningar och manualer brukar ju tyvärr förr eller senare hamna i soporna. 
Utseende och färger kan variera något då det finns varianter med olika tillverkningsländer. 



Nu önskar man ju nästan att det var sommar så att man kunde ta med sig sin piratbåt till stranden för att kolla om den fortfarande flyter lika bra på vågorna som den gjorde 1978. Kanske knäppt av några coola bilder på pirater som kliver i land på en sandstrand för att leta efter en nergrävd skattkista. 
Får kanske bli ett projekt för nästa sommar istället? 

Tack för att ni tog er tid och läste på min blogg. 

Ha en bra dag! 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar