onsdag 29 september 2021

Big Jim - katalogsida 1982/83

Mera reklam, denna gång i form av en katalogruta ur en leksakskatalog från Käpphästen 1982/83. 


Big Jims spionserie är vid tillfället för katalogsläppet högaktuell och det första som jag slås av är hur lågt pris bilen ändå har i jämförelse med figurerna.
Det handlar ju ändå om en stor leksak med många tillbehör samt belysning!
 
Varken Alpinist Joe, Obb eller Telegrafisten från samma serie syns till. Istället har man använt sig av samma tre figurer i båda bildrutorna. 
I fallet Joe och Telegrafisten så är dom också något ovanligare förekommande i Sverige idag än vad trion med gubbar på bilderna är, speciellt med låda. 
Exakt varför kan man bara spekulera i men kanske kan det vara av följande skäl:

• Boris, Commando Jeff och Secret Agent ingick i en kampanj från Brio kanske pga överlager och såldes därför i större upplagor? Det finns idag betydligt fler oöppnade askar med Svenska prislappar till just dessa tre. 
(Mest trolig förklaring). 

• Obb, Joe och Telegrafisten kom senare till Sverige? Detta stämmer heller inte riktigt. Dom har samma utgivningsår (1981) och har synts till i andra tidigare utgivna kataloger. Dock fanns inte Telegrafisten med i Big Jim Agent foldern (1982) så kanske var det tvärtom; att den försvann tidigare än de andra figurerna? 
Inbillar mig också att det var relativt dyrt att ta fram den Svensktalande radion och förpacka den i en unik kartong så den blev kanske indragen tidigare pga kostnadsskäl? 

Nåja, ovanstående är bara en snabb spekulation och gissningar från min sida. 
Kan dock inte släppa tanken på att samtliga saker på bilderna är betydligt vanligare i eller med låda (ibland som sagt med Svenska prislappar) än vad andra saker från samma period är.  
Kanske var detta rent av början på slutet för serien i Sverige och distributörens lager skulle tömmas för att ge plats för andra populära saker som exempelvis Stjärnornas Krig och MOTU? 

Jag får fortsätta gräva vidare i detta vid annat tillfälle. 

Ha en bra dag och tack för att ni läser. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar