onsdag 6 april 2016

Big Jim - Undersea Danger set / Bläckfisken 1979

Den här gången riktar vi blickarna mot Big Jim och hans äventyr.
Vi ska återigen gå på djupet med ännu ett set som utspelar sig under vattnet.Big Jims "Undersea Danger" playset (Peril sous la mer) gavs ut 1979 som ett tillbehör till Agent 004.
Setet har blivit en riktig klassiker kanske pga av den jättelika bläckfisken i gummi som medföljde i kartongen.
Detta monstruösa kreatur kanske inte påminner så mycket om riktiga bläckfiskar utan mer som ett monster från en gammal skräckfilm från 50-talet (tänk jättemyror, jättekvinnor, jättespindlar osv).
Ljusblå i färgen med två stora ögon och långa ståltrådsledade armar gör att den sticker ut en del om man jämför med de andra djuren som Mattel släppte till BJ.
Hur som helst så dyker denna bläckfisk ofta upp på loppisar och i Tradera-annonser och brukar inte kosta så många tior.
Själv tycker jag att den är oerhört snygg och jag har (tyvärr) svårt att se att någon leksakstillverkare skulle ge ut något liknande idag.

Setet, som inte innehöll någon figur, bör ha ett högt lekvärde och det kan inte vara särskilt svårt att fantisera ihop en story där Jim ska hitta en skatt som bevakas av ett enormt sjöodjur.
Som en lekbonus fick man även en grön ansiktsmask som passar till Agent 004.
Jag känner tyvärr inte till varför denna mask blev just grön (kanske blev Jim sjösjuk på sin väg ut till havet eller så har han fått dykarsjuka?) men den är idag inte helt lätt att hitta som löst tillbehör.Ett komplett Undersea Danger-set består av: Bläckfisk (två delar), gul overall (ej samma som till Terror of Tahiti-setet), röda syrgastuber (unikt för detta set), grön ansiktsmask (unik för detta set, svarta kängor, silverfärgad kniv och en grå hjälm. 
        

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar