onsdag 6 augusti 2014

Under belägring - Warhammer Siege 1988


Jag har alltid varit fascinerad av belägringar och försök att inta städer, fästningar, fort och slott.
Det klassiska anfall vs försvar kan ju inte bli mer påtagligt än när man spelar (eller leker) ett belägrings scenario.

I vilda western var det oftast indianer som anföll ett fort som krampaktigt hölls av några få cowboys och som gjorde vad dom kunde för att hålla ut med de resurser och manskap som fanns att tillgå innanför de bräckliga väggarna av trä.

I riddarvärlden var det medeltida slott som skulle försvaras.
Dessa väggar var oftast betydligt svårare för angriparen att anfalla och försvararna hade alla möjliga hjälpmedel för att hålla de objudna gästerna borta; het olja, katapulter, pilbågar och armborstar för att inte tala om vallgravar och diverse fällor innehållande spetsiga pålar.


När jag började spela Warhammer var det den 4:e upplagan av spelet som gällde.
Dock använde de flesta de tidigare utgivna figurerna och nästan samtlig referenslitteratur och reklam var från 3:e upplagan av samma spel.
Många av figurerna gick inte längre att köpa och när man såg bilderna på det fantastiska Mighty Fortress så visste man att det där kunde man bara fet-glömma! :)Reglerna för Warhammer Siege kom ut under 1988 och är på många sätt en fantastiskt regelbok.
Den innehöll inte bara regler för Fantasy Battles utan även reglerna för belägringar i 40k-världen (En bok - två spelsystem!).


Det är en skönt illustrerad bok med mycket läsning och fantastiska bilder med massor av detaljer för läsaren att upptäcka.
Även om man inte spelar Warhammer så tycker jag att denna bok är väl värd att skaffa sig.
Bara konsten (för visst är det konst) gör den här boken till en rik inspirationskälla för både målare och spelare.
Här finns det mesta, och lite till, för att spela figurspel med ett slott på spelbordet.
Allt ifrån hur man bygger en fästning, använder sig av magi, skjuter med krigsmaskiner och spelar sina flygande varelser rätt.Boken bör man kunna hitta till ett skapligt pris på Ebay.
Finns både med inbunden och limmad rygg.
Om det är så att man vill pröva på Warhammer Siege med det regelsystem som numera är aktuellt för WHFB så kom det 1998 en bok som troligtvis fungerar bättre än ovanstående.
Inte lika charmig och inte lika snygg men det är fortfarande Warhammer! :)Fler bilder på Mighty Fortress hittar du här.


 
  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar