söndag 27 april 2025

Bolt Action Battle of the Bulge starter set


Nu har det gått en tid sedan den nya versionen av reglerna till Bolt Action hade release. För egen del har jag hunnit med 4 partier så jag är långt ifrån någon expert men har åtminstone skaffat mig en något sånär bra bild över hur det fungerar. För egen del är jag nöjd med hur spelet utvecklas i den 3e versionen av regelboken. Jag gillar den lite annorlunda listuppbyggnaden när det kommer till arméerna och tycker om att det kan bli en uppsättning och ett uppdrag som du kanske inte har den ultimata listan för utan måste göra det bästa med det du har. På så sätt så kan vi kanske slippa de ostiga power-gaming-uttagningarna eftersom kanske inte ens de mest toppade listorna funkar med det uppdrag och förutsättningar som tärningarna bestämmer? Sen kan man ju förutbestämma  exakt allt om man nu vill det vilket gör listbygget än mer flexibelt än tidigare. 

Det jag inte gillar är att det redan har behövts några FAQ och regelförtydligande. Tycker faktiskt att det är rätt dåligt för ett så stort företag och med ett så viktigt släpp som förberetts med så mycket tester och prat att det kan slinka igenom så pass många slarvfel att det redan ska behövas rättelser. Nåja, dom är inte ensamma om det och i sammanhang som det här tycks det vara mer regel än undantag att ändra, rätta till och slipa på regler efter att det kommit en ny bok. I skrivande stund har det dock inte påverkat mig speciellt mycket. 


Några dagar efter att jag fått hem min stora inbundna version av regelboken så köpte jag mig även ”starter boxen” Battle of the Bulge. Det är någonting speciellt med Big Box games och varenda gång som jag lyfter på locket till en ny låda så får jag nästan samma känsla som när jag för första gången öppnade locket till min Warhammer fantasy battles eller min Warhammer 40.000 box för så otroligt många år sedan. 
Att få ett komplett spel, om än i liten skala, känns lockande och vill man ha en mindre introduktion till ett spel så brukar det funka bra med en sådan låda. Det är något speciellt med utmaningen att kunna få till ett underhållande spel endast med hjälp av lådans innehåll, men det är klart möjligt. Givetvis så vill mycket ha mer, det vet ju alla som pysslat med den här hobbyn, men tar man det bara lugnt så behöver det inte spåra ur till en tidskrävande och dyr hobby. 
Det ÄR inte mycket poäng i startlådan men det som finns kan ge en bra grund för en framtida armé. 




Den här filmen gav mig faktiskt en hel del när jag först tittade på den. I den så utgår dom från innehållet i boxen och dom går igenom allt på ett lättsamt och väldigt lugnt sätt. 

Boxen innehåller 24 Amerikaner i vinterkläder, 18 Tyska Fallskärmsjägare och en Amerikansk pansarbil. 
Du får även en regelbok, markörer och lite tärningar samt några husruiner av plast. 
Delar man lådan med en vän eller exempelvis ett syskon så blir det ju ännu lite mindre pengar för att komma igång. Alternativt att man köper vars en grundlåda så man får vars en regelbok och därmed dubbelt så många spelpjäser och poäng. 

Plastsprue med Amerikaner redo för att klippas loss och limmas ihop. Som ni kanske ser så hittar ni även en Bazooka bland utrustningen

Motsvarande sprue för Tyskarna. Anledningen till att dom är färre är att dom räknas som elitsoldater (veteraner) och är ”bättre” på brädet. Här hittar ni även några pansarskott för att kunna slå hål på den Amerikanska pansarbilen



För egen del så har jag slömålat upp lite av Tyskarna och då har jag valt att måla dom efter egen tycke och smak när det kommer till utrustning och antal. 
Jag har ännu inte börjat på Amerikanerna men jag gillar verkligen figurerna och jag tror att dom går att måla upp relativt snabbt och enkelt. Ett projekt för framtiden! 
För övrigt så har både Tyskarna och Amerikanerna nu fått sina alldeles egna arméböcker för de av er som vill ha fler val och djupare regler till era styrkor. 
Här vill jag återigen slå ett slag för den supertrevliga webbutiken Dahlbergs battles både för inköp av grundlådan men även för figurer, fordon, kanoner, färger och böcker. (nej jag är inte sponsrad, man kan ju faktiskt tipsa utan att få betalt). 😊

Min första enhet med Tyskar byggda med innehållet från starter-boxen

Wip av en loader till ett kommande LMG-team


Nu börjar solen skina starkare utanför mina fönster och jag vet att det ryktas om att jag ska klippa gräsmattan idag för att på så sätt komma igång med vårstädningen av trädgården. 
Jag hade mycket hellre suttit kvar och målat gubbar och druckit ännu mera svart kaffe men det är väl bara att ta tjuren vid hornen och sätta igång och tjäna vuxenpoäng. 

Än en gång, TACK för att ni läser på min blogg. 
Känns bra att det finns fler som uppskattar nörderierna som jag skriver om här inne. 😊

Ha en fin söndag! 




fredag 18 april 2025

Big Jim - Svensk Broschyr 1973

Idag väljer jag att återigen rikta mina blickar mot en av barndomens viktigaste och för mig mest betydelsefulla leksakslinje nämligen Mattels actionfigur Big Jim. 
Jag tycker att benämningen Broschyr är mer korrekt än ”katalog” för den består nämligen bara av ett uppslag och storleken är ungefär som en A4 istället för de senare formaten från Mattel som länge var i ett liggande A6-format. 
Om jag nu gissar rätt så tror jag att det vi ser här är det första Svenska släppet för Big Jim. Dessförinnan så fick serien namnet Mark Strong när den lanserades i Europa 1972 och det namnet levde kvar tills vi gick över i 1973 och Mattel fick möjligheten att i stället använda det namn som dom använde i USA; Big Jim. 
Tittar vi noga så ser vi också en snäll upplysning om kopplingen till Mark Strong vilket jag tycker är intressant då det enda spåret av nämnda serie i Sverige annars är en reklamsida från 1972


Under den vanliga tidiga versionen av Big Jim-loggan har Sverige valt att lägga till det hopplöst löjliga ”pojkarnas hjälte” en fras som definitivt inte hade kunnat användas idag. Jag misstänker att detta var för att tydligare klargöra för konsumenterna att det var ok även för pojkar att leka med ”dockor”. I andra länder hade dom förmodligen redan till en högre grad vant sig vid stora figurer, med löstagbara outfits och andra tillbehör och som hade pojkar som målgrupp, men i Sverige tror jag att det var tämligen nytt. 
Denna mening hängde med även i 1974 års katalog men efter det verkar den tack och lov slutligen försvunnit. 



Utbudet som vi ser i broschyren är begränsat men många av de kommande klassiska tillbehören är där. 
Flera av klädseten fanns i Europa sedan tidigare utgivet under nämnda Mark Strong men jag har inte hunnit hitta några bevis för att de förpackningarna hunnit säljas i Sverige innan linjen bytte namn. 
Till min besvikelse ser jag att Jims första bil, den gula buggyn, inte fanns att köpa i Svenska butiker. 
För övrigt så valde översättaren här att beskriva bilens funktioner men helt ignorera det Amerikanska namnet på bilen; Dune Devil. 

Som ni ser så är broschyren i ett riktigt dåligt skick. 
Den är tryckt på väldigt tunt papper och frågan är hur länge det går att öppna upp mittuppslaget utan att den går sönder. Den känns väldigt ovanlig och jag har i skrivande stund faktiskt aldrig sett något annat exemplar. Därför känns det väldigt kul att få dela med mig av den i ett digitalt format så att den i framtiden åtminstone finns kvar att beskåda på detta vis. 



Nu ska jag fira påsk och försöka tänka på något annat än en gammal leksaksserie från förr. 
Ha nu en fin helg och återigen ett stort tack för att ni läser på min blogg. 🙂

söndag 13 april 2025

Plasta-skit; rörlig orm 70/80-tal

Jösses, två månader sedan förra inlägget! 😬
Nåja, mycket har hänt sedan sist och jag har varit fullt upptagen, både i kropp och själ, med annat. 
Nu när våren äntligen är här så kanske inspirationen också kan börja blomma, vi får åtminstone hoppas på det.
När det väl funnits en lucka i schemat så har tiden till 99,9% vigts åt figurmålande och jag har även hunnit med två speldagar Bolt Action. 
Med den nya versionen av reglerna så behöver jag göra vissa förstärkningar till en del av mina gamla arméer vilket faktiskt bara känns kul. Finns så mycket fina modeller och figurer att måla upp och nu finns det dessutom större möjligheter till att få användning av allt. 

Nåja, dagens inlägg blir om en gammal leksak som jag inte kan ett dugg om. Den bara dök upp i mitt flöde och eftersom den var en sådan där sak som ”alla” under vissa år skaffade och lekte med men som nu är hopplöst bortglömd så passar den ju fint här inne. 

Nyproducerade ”wiggly” ormar från Fyndiq. 


Plastormarna på bilden består av lösa separata delar som tillsammans bildar en kedja. När du håller i bakänden av den samma och håller den rakt ut i luften från dig så ser det ut som att ormen slingrar sig. 
Otroligt enkel sak i den billigaste plast som går att uppbringa. Lekvärdet var väl så där och dess  popularitet var nog begränsat till ett par månader. 
Eftersom ormen gick att dela så gjorde man ju så klart det för att bygga korta ormar eller för att sätta samman den med delar från kompisarnas ormar för att på så sätt få extra långa och olikfärgade reptiler. När piggarna/fästena gick sönder, vilket var mer regel än undantag, så var det inte lika roligt längre. 
Lösa delar från min gamla gröna orm låg utspridda på flera olika ställen under många år framöver och så tror jag nästan att det var hos de flesta. 

Jag har ingen som helst aning om vad dessa rörliga ormar hette eller hade för benämning. Inte heller vilka fabrikat som fanns eller om det redan då var okänt. 
Dom finns än idag att köpa hos lågprishandlare på nätet men för oss som ev skulle kunna tänka oss ett köp så vill man ju ha en äkta vintage i giftig 70-tals plast och ingen nypressad 2020-tals modell i nästan lika giftig plast med falsk CE-märkning. 

Eftersom benämningen är okänd så verkar det löjligt svårt att hitta en äkta eller ens hitta info om dom. 
Är det så att du sitter på info om dom gamla ormarna och dess ursprung så skriv gärna en rad om det i kommentarsfältet. Har du en bild ur en gammal leksakskatalogen så hade det ju varit guld! 

Ha nu en fortsatt bra söndag och tack för att ni läser.