lördag 24 augusti 2024

Legions Imperialis - spelning nr 2

Sommaren går nu sakta sakta mot höst.
Dagarna blir kortare, kvällarna och nätterna kallare och det är också betydligt fuktigare och mer dagg både på morgonen och kvällen.
I år har jag suttit ute en del när jag målat figurer men den starka solen har nästan gjort det svårare att pyssla utomhus. Det är väl också den enda fördelen med höst och vinter, att det är skönare och mer accepterat att sitta inomhus och måla gubbar. Det är nästan som när man var barn och Mammas uppmaningar som "ska du inte vara ute när det är så vackert väder?" fick en att ge upp sitt älskade hobbyprojekt till förmån för utomhusaktiviteter. 
Nåja, jag gillar faktiskt att vara utomhus när solen lyser och det samtidigt är varmt och skönt. 
Kan jag inte hobba med figurer så kan jag nörda med ett par hörlurar och en bra podd istället.
Det blir roligare med trädgårdsarbete och andra nödvändigheter när du samtidigt kan lyssna på något intressant i lurarna. En kopp kaffe eller en kall öl ökar trivselnivån ytterligare ett snäpp. 



Jag har inte bara målat och grävt i trädgården den här sommaren utan har faktiskt också spelat ett parti Legions Imperialis. Det här blev spelning nummer två för min del och då det gått några månader sedan senast så körde vi vidare på med vårt nybörjarupplägg, 1000 poäng, inga titaner och inget flyg.
Nu var det bara en av oss som betedde sig som en nybörjare och det var så klart jag.
Jag gjorde grova taktiska misstag, jag underskattade min motståndares styrkor och jag satsade på flera mindre detachement innehållande små formationer istället för färre detachement och till antalet större formationer. Med liten brytpunkt så slutade det mycket riktigt med att mina detachement lättare packade ihop och begav sig hemåt istället för att slåss. 
Jag kan också göra tillägget att det var länge sedan som jag slog så dåliga tärningsslag som jag gjorde den här gången. Mina save misslyckades och mina moralslag var ett skämt. 
När det var min tur att försöka ge igen så spelade det ingen roll om jag slog en, tre eller tio tärningar för jag missade ändå. 
Det var inte min dag helt enkelt, men man lär sig av sina misstag och till nästa parti kommer jag använda mig av den bittra erfarenheten från det här slaget. 



I poäng tror jag att det slutade med 39-59 till favör för min motståndare. 
Det gällde att hålla tre punkter i sin egen uppsättningszon samtidigt som man måste avancera framåt för att även lägga beslag på motståndarens objektiv. Vi hade även vars två extrauppdrag men jag tror inte att vi klarade något av dessa (?). 
Så här i början av ett nytt spel så blir det mycket basregler, specialregler, värden och annat att hålla reda på så det är inte konstigt att vi då och då tappade fokus och glömde bort detaljer. 
Trots mitt nederlag så hade jag ändå kul och LI kommer jag definitivt att fortsätta spela som ett extra spelsystem. Bolt Action är fortfarande min favorit och jag tror ju inte att det blir mindre av det när version 3 släpps i slutet av september. 
Fram tills dess så kommer jag förmodligen måla lite mer epic och kanske tom spela ett parti eller två? 






Ha en fortsatt bra sommar på er! 


    
         

        
    

 



söndag 4 augusti 2024

Great Wargaming Survey - 2024

Då var det dags för den årliga undersökningen från Wargames, soldiers and strategy magazine igen. 
Oavsett om du deltar för chansen till fina priser eller för att det är kul med undersökningar som rör intressanta ämnen så är det också en möjlighet att, åtminstone för sig själv, rannsaka sina egna vanor gällande inköp, fundera över varför du sysslar med figurspel och vad du gillar allra bäst respektive sämst med hobbyn. 
Ta chansen vet jag. Testet tar ca 10 minuter, om du nu inte skriver en hel uppsats på de sista frågorna så klart. 


 Klicka här för att komma till undersökningen. 


Ha en fortsatt bra helg!