tisdag 29 december 2015

Boktipset - Action Joe The Story of the French GI Joe


Hade för ett tag sedan nöjet att få bläddra i en väldigt trevlig bok med namnet Action Joe The Story of the French GI Joe av Erwan le Vexier. 
Precis som titeln antyder så handlar den om den Franska kusinen till Action Man/Gi Joe som gick under namnet Action Joe (Group Action Joe).
Boken är skriven på Engelska och tar oss igenom leksakslinjens historia och är också fullspäckad med fina bilder på outfits, fordon, tillbehör och gamla reklamannonser.Om du som jag lekte en del med Action Man (Team, Joe osv) så vet du kanske vid det här laget att dom flesta av sakerna från dom olika tillverkarna är i princip identiska.
En Främlingslegionär från Action Joe fanns till exempel även utgiven av Palitoy till Action Man eller av Schieldkröt till sin Action Team-serie.
Detta gör att nostalgifaktorn och igenkänningen är hög när man kopplar av med att bläddra i den här boken.


Vad jag vet så hittade tillbehören till Action Joe även till Sverige och Danmark.
Min kompis har exempelvis kvar sin örn som han köpte på ett varuhus i Malmö (någonting med "Bra Stormarknad" som senare slog sig samman med Wessels och blev till klassiska B&W).
Jag har även stött på en Fransk leksakskatalog innehållande AJ som var upphämtad i en leksaksbutik i Köpenhamn så linjen verkar på 70/80-talet ha spritt sig lite överallt i Europa.

Som nörd av sådana här saker så kan jag ju naturligtvis inte göra annat än att starkt rekommendera denna bok.
Den går att hitta på Ebay (men tänk då på att den finns utgiven även med Fransk och troligtvis Tysk text) men går även att beställa från Captain Cosmos.
Priset är löjligt lågt för en så fin bok innehållande så mycket bra läsning och snygga bilder.
Även om man inte är samlare så är den rolig att bläddra i av nostalgiska skäl.

  


Mer läsning och guidning om Action Joe: www.captaincosmos.fr

Poster med Action Joe skrev jag om här: toysettnytthopp action-joe-action-man-poster-1979
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar