söndag 12 oktober 2014

Matchbox Fighting Furies - The Ghost of Captain Kidd 1975Av alla de figurer och leksaksserier som gavs ut under 70 och 80-talet så kvalar förmodligen dagens Actionfigur in på min tio i topp-lista.
Ghost of Captain Kidd var en typisk sådan där leksak som man som barn aldrig själv hade nöjet att äga utan man fick nöja sig att leka med när någon kompis tog den med sig när det var dags att leka med "dockor" (actionfigurer ni vet).

Figuren ingick i Matchbox serie med pirater som dom släppte under 1974.
Serien sålde bra men försvann förvånansvärt snabbt från butikshyllorna förmodligen utkonkurrerad av andra linjer så som Big Jim och Lone Ranger.
Captain Kidd blev seriens tredje piratfigur och släpptes 1975.
Först fanns han endast som en "Sears Mail in figure" det vill säga såldes exklusivt genom kedjan Sears postorder men senare fick han en egen förpackning och kunde köpas i vanliga butiker.
(Han levererades i en kartong i form av en likkista).

Den gode Kaptenen har en kropp helt i ett självlysande materiel och på kroppen samt ansiktet finns det målade benknotor.
Kläderna är vita och tillverkade i ett tunt tyg för att benknotorna ska synas i mörkret även när figuren har kläder på sig (funkar faktiskt riktigt bra).

En komplett Ghost of Captain Kidd består av: Vita korta byxor och vit öppen jacka båda i tunt tyg, ett självlysande svärd samt en självlysande pirathatt.
Då svärd och hatt ofta saknas så ska man här se upp för "vanliga" pirathattar och svärd som blivit ommålade med självlysande färg (typ sådan färg som man förr bla kunde hitta bland Buttericks skämtartiklar).Figuren är hyfsat jobbig att hitta komplett men man kan ha tur och göra fynd.
Precis som resten av Fighting Furies är det få som minns eller känner till serien idag och på loppis därför lägger dom tillsammans med andra okända leksaker eller på Tradera i samma kategorier som Barbie, Action Man eller Big Jim.

Lånad bild ur en Svensk leksakskatalog.  

Lånad bild från underbara Plaidstallions

           

           

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar