söndag 20 maj 2012

Big Jim - Boris - Den elaka Chauffören

…Eller den irrande chauffören som det stod på en del av de boxar som Boris kom i. 

Denna elaking dök upp till Big Jim Spionserie 1981.
Eftersom han kom utrustad med en skalle av stål, pistol, kniv samt en utskjutbar knytnäve så blev han snabbt skurkarnas skurk när det skulle lekas med Big Jim.
Det ryktas om att Mattel hämtade inspirationen till Boris från James Bond karaktären Oddjob och det kanske kan stämma. 



Figuren i sig är ett hopplock från äldre figurer ur Big Jim serien.
En vanlig BJ kropp med Dr.Steels huvud och Torpedo Fists teleskoparm i ny färg.
Resultatet blev i alla fall lyckat då Boris fortfarande tillhör de lite populärare figurerna i serien och som de flesta samlare brukar ha med på sin önskelista. 
I katalogen som gavs ut i samband med SPY-serien så ser vi en prototyp av Boris. Hans hand är där en brun hand (troligtvis från tidigare nämnda Torpedo Fist) som blivit målad med svart färg och hans hatt är i tyg vilket man kan misstänka är en färgad hatt liknande den som samma Torpedo hade några år tidigare. Över huvudtaget så kryllar det med prototyper i den foldern vilket kan vara bra att tänka på när man söker referenser till sin hög med Big Jim stuff. 

När det kommer till pistolen så finns det en del frågetecken. Agentpistolerna finns nämligen i två versioner; med eller utan ljuddämpare. På de flesta guider och forum så står det endast ”pistol” under Boris tillbehör. Det står däremot ”pistol med ljuddämpare” till de figurer som ska ha en sådan i sin utrustning.  Om jag ska vara ärlig så är jag inte helt hundra säker men går man på exempelvis Birteff och Big Jim forums hemsidor så är det UTAN ljuddämpare som gäller. Jag har också läst att folk minns olika från barndomen gällande hans puffra. Några är hundra på att det varit MED ljuddämpare och andra är lika säkra på att det varit UTAN den samma. Det kan helt enkelt vara så att Boris släpptes ut i leksaksbutikerna med båda versionerna. Liknande vittnesmål finns när det kommer till Boris chef, Professor Obb. Jag tycker därför att det inte är fel om man har den ena eller den andra. Det enda som är fel att använda är repro men det vet ni redan att jag tycker. 

Ibland läser man att folk vill ha 6 stycken knappar på Boris chaufförsjacka. Dessa knappar är dock endast klisterdekaler som troligtvis trillade av i samma sekund som figuren lämnade sin låda. Det är alltså HELT legitimt att ha en Boris utan sina knappar i samlingen.

Klisterdekalerna syns tydligt när man synar en oöppnad box från 1981. Det ser snyggt ut men höll knappast för lek

 
Chaufförshatten fanns inte med i några andra playsets och brukar vara relativt svår att hitta som löst tillbehör. Hatten är helgjuten i gummi och ska vara svart till färgen (inte mörkblå). 



Nåväl, en läcker figur med stort lekvärde. Han verkar ha sålts bra i Sverige då han inte direkt är ovanlig att finna på Tradera eller i annonser på FB. Han syntes flitigt i leksakskatalogerna och jag misstänker att många barn valde en alldeles egen Boris när dom fick möjlighet att välja gubbe. Kanske till föräldrarnas fasa till och med? Jag menar bara, flintskallig skurk med stålhjässa, elak uppsyn, kniv, pistol, svarta kläder och en jävla FIST som flög ut och boxade ner varenda Jim, Jeff, Joe eller Smurfar som råkade komma i vägen. Det är rätt långt från de Big Jim som från början mest ägnade sig åt att fiska eller campa. 

Och alla vi ungar fullkomligt älskade det!! 


Ha en god afton och tack för att ni läser! 
   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar