söndag 25 september 2022
Bolt Action - French infantry 1916-1940 - Wargames Atlantic
söndag 18 september 2022
Big Jim - Safari outfits
torsdag 15 september 2022
Stjärnornas Krig - 1986
Saxat ur Playmix Leksakskatalog 1986.
Känns nästan onödigt att skriva något om det här då de flesta troligtvis redan känner till det mesta om vad vi tittar på. 1986 sjöng Stjärnornas Krig-leksakerna på sista versen och snart, väldigt snart, skulle andra leksakslinjer ta över barnens intresse. Jag minns denna kampanj eller åtminstone utbudet från mina dåtida besök i leksaksbutikerna. De tre fordonen samt en mix av gamla favoritfigurer (samma karaktärer som jag själv lekt med sedan 1982) och nya supersnygga gubbar som jag egentligen aldrig hann få nöjet att leka på riktigt med. Amanaman såg jag dock aldrig till. I ärlighetens namn ser just Amanaman ut som den enda representanten för de nyare "Last 17" figurer av dom som vi ser på bilden. Av övriga figurer är ganska många utgivna redan 1977-78 och 1980-82. Luke Jedi och Speeder Biken får tillsammans representera året 1983 medans som sagt Amanaman inte kom förrän 1985. Ett riktigt REA-utbud eller lagerrensning med andra ord.
Av gubbarna på bilden så är Darth Vader den första Star Wars-figur som jag köpte. Då var året 1982 och känslan av att välja gubbe sitter fortfarande fastetsad i mitt minne. Jag kan fortfarande känna nostalgin bubbla upp för mitt inre när jag kollar på den figuren idag.
Fy fanken vad jag älskade att leka med Star Wars-figurerna!
Må kraften vara med er!
söndag 11 september 2022
Airfix - Arabs (Bedouin) 1964
En ask med småkrigare (1/72) från Airfix som jag troligtvis hade kastat mig över med glädje som barn! Asken innehöll bla kamelryttare, bara en sån sak! Att kunna ställa upp dessa på ena sidan sandlådan och mina Främlingslegionärer på den andra hade ju varit så perfekt. Tyvärr minns jag inte Beduinerna från barndomens besök i leksaksbutikerna men troligtvis berodde detta på att jag var för ung och för att rekommendationerna om krigsleksaker gjorde det svårt att överhuvudtaget kunna köpa plastkrigare i Svenska leksaksbutiker.
fredag 9 september 2022
Action Star Hardy + Sport Girl Denny 1970-talet (del 1)
Idag hade jag tänkt ta en närmare titt på en gammal leksakskatalog som gavs ut någon gång på 1970-talet. Den är Tysk och innehåller saker och tillbehör till två figurserier som leksakstillverkaren Zapf saluförde någon gång under 70-talet. Exakt årtal saknas och trots idogt googlande så har jag bara kunnat se 1975 på ett enda ställe vilket så klart då inte kan vara en supersäker uppgift. Att det är 70-talet är jag däremot tämligen säker på. Jag minns när jag som barn bläddrade i den här katalogen och jag minns också vart vi då bodde någonstans. I och med detta så vet jag med säkerhet att vi hamnar någonstans i slutet på 70-talet. I ärlighetens namn så kan man nästan ana vilket årtionde det handlar om bara genom att slå en flukt på bilderna av klädseten.
Jag kan redan nu säga att jag inte är någon expert på vare sig Hardy eller Denny. Förutom katalogen har jag inget minne av dom från butikerna eller från kompisarnas leklådor. Figurerna är i Action Man-storlek och under åren har det dykt upp en hel del lösa tillbehör och kläder i diverse lots som jag budat hem på Tradera vilket ihop med barndomens minnen från katalogen får mig att gissa att dom såldes även i Sverige. Jag får intrycket av att själva figurerna numera är mycket ovanliga och att saker i ask kan vara sjukt svåra att jaga tag i. När jag sökt info och bilder på figurerna så lider dessa av samma bekymmer som många andra actionfigurer från 70/80-talen nämligen att de gummiband som en gång hållt samman dockornas leder för länge sedan torkat ut och släppt taget om kroppsdelarna. De gubbar som ser hela och fina ut på Ebay är nästan alltid restaurerade med nya gummiband. Benämningen Restring är mer regel än undantag vilket givetvis är trist men i det här fallet helt nödvändigt om eftervärlden ska kunna se hur actionfigurer av den här sorten en gång såg ut. Att displaya högar med plastdelar känns ju kanske inte så kul! Visst kan man prata om att det kan kännas fel att blanda in nya material i sina vintageleksaker men när det kommer till restringing så är nog de allra flesta samlare överens om att det är en nödvändighet.
tisdag 6 september 2022
Smurferna våren 1980
Mycket Smurfer just nu men det blir lätt så när man läser in sig på något och samtidigt råkar trilla över liknande saker som också kan vara intressant att skriva ett par rader om.
Det här uppslaget finns med i Leksakscitys vår/sommar katalog från 1980. Varför någon gett sig på konststycket att färglägga figurerna i blå färg när resten av pryttlarna är svart-vitt kan man ju bara gissa på. Inte blev det särskilt snyggt gjort heller. Visserligen lyser det upp med färg men det ser ju faktiskt mest konstigt ut när dessutom detaljerna på figurerna målats över med blå färg.
Ha en fortsatt bra dag!
lördag 3 september 2022
Smurferna och Fader Abraham
Det här albumet lyssnade jag sönder och samman i slutet av 70-talet. I och för sig så hade jag det på kassett istället för vinyl för att en kassettbandspelare hade jag på mitt egna rum medans skivor endast kunde avnjutas på mina föräldrars anläggning som var placerad i vardagsrummet.
Vad ska man säga? Alla klassiska Smurfsånger finns med så så långt var allt bra. Den där gubben undrade man ju ändå rätt mycket vart han kom ifrån och varför han hänger i skogen med små blå varelser. Är han där för att plocka svamp, eller ska han rent av käka upp alla Smurferna? Är det månne en svartklädd Farbror Blå som hittat Smurfbyn och vill läxa upp dom lite med sitt ris eller käpp? Efter en genomlyssning så verkar han ändå rätt snäll och vill troligtvis bara sjunga sånger ihop med Smurferna.
På omslaget har dom fällt in gubbens passbild rakt över den tecknade bilden tagen från en musikalisk Smurfmarsch och det känns ju aningen b. Klasse Mölleberg såg minsann mycket gladare ut på omslaget till sin Smurf-LP men den kom faktiskt inte ut förrän året därpå då de små blå om möjligt var ännu populärare än 1978. Som jag har förstått det nu i efterhand så är Fader Abrahams Smurfskiva faktiskt den första smurfskivan som någonsin gavs ut.
Nåja, Idag vet vi lite mer om Farbrorn. Det har ju trots allt blivit lite enklare att hitta fakta 2022 än vad det var 1978. Nu vet vi att han heter Pierre Kartner och att han är från Nederländerna. Hans artistnamn är Fader Abraham och han sjöng in samma Smurflåtar på flera olika språk som sedermera gavs ut i respektive länder. Tyska, Spanska, Franska, Holländska, Svenska och Italienska. Ska man nu vara sån så lät det ju helt ok om det nu stämmer att Abraham inte ens kunde den Svenska han var satt att sjunga ihop med Smurferna. Smurfernas röster och sång gjordes tydligen för övrigt av ingen mindre än Anders Glenmark.
Alla ”Hitsen” finns som sagt med; Hallonsaft, Smurfsången och Smurfar alla Smurfer. Min personliga favorit var Balladen om Astrosmurf eftersom jag fått seriealbumet om just det äventyret av min Pappa när jag låg sjuk och nerbäddad vid något tillfälle. Det äventyret var fantastiskt och den här sången förstärkte bara det jag läst om i albumet.
Pierre Kartner som är född 1935 ser ut att fortfarande vara vid liv. Hur aktiv han är med musiken vet jag dock inget om. Under sin karriär har han släppt ca 300 skivor och bla skrivit bidrag som tävlat i Eurovision song contest, senast 2010. Han är en riktig krutgubbe med andra ord.
Nu borde man ju runda av hela den här kvällen med ett glas hallonsaft men jag tror att jag hoppar över den biten. Jag tar nog tusan en öl istället.
Ha nu en riktigt Smurfig helg och tack för att ni Smurfar min blogg. 😁