måndag 13 maj 2019

Matchbox Fighting Furies - Skepp o hoj, landkrabbor!

Jag har ju vid ett antal tillfällen berört Matchbox fina piratserie Fighting Furies på bloggen.
Idag så är den kanske bortglömd hos många (vilket gör att serien passar så bra på bloggen) och jag tycker verkligen att den förtjänar att lyftas upp då och då för att inte falla i glömska.
En del av nedanstående är en upprepning av en del annat som jag skrivet på bloggen om den här serien men det får ni stå ut med.


Matchbox släppte ifrån sig en otroligt välarbetad liten serie med leksaker där dom definitivt inte tullade någonstans på kvalitén.
Reklam, figurer, förpackningar, butiksdisplayer, ja allt var snyggt och väldigt genomarbetat vilket märks än idag.

Figurerna och klädseten är kanske inte direkt så jobbiga att jaga fatt i men som vanligt så ligger svårigheten oftast i att få ihop kompletta set av de olika dräkterna som gavs ut.
Ett tips är att även söka bland lots med delar till Big Jim och Lone Ranger eftersom dessa serier också fanns på 70-talet och en del av tillbehören passar till samtliga figurer.
Att samla lösa kit har sin charm då det finns möjlighet att klämma och känna (och leka) med gubbarna. Dessutom så är det attans snyggt med lösa figurer på display.
Då figurerna är lösa i lederna så bör man skaffa sig figurställ så att gubbsen inte bara faller ihop så fort det klampar förbi en katt på gatan utanför (läs: dom här actionfigurerna kan inte stå för sig själva över huvud taget).   
Av de vanliga "basic" dräkterna så finns det även relativt många oöppnade askar i omlopp medans de tillbehörspaket som släpptes på blisterkort börjar bli rejält svåra att spåra upp som oöppnade.
Stockade assault och Captain Kidds treasure har jag förstått blir svårare och svårare men även beståndet av Buccaneer captain samt Spanish officer verkar försvinna från samlarmarknaden.

Bland figurerna så är de båda huvudfigurerna Captain Peg Leg och Captain Hook relativt enkla att finna medans den självlysande Ghost of Captain Kidd definitivt räknas som en svår (och populär) figur.  

Det kom även en Westernserie under samma namn som ni kan se en katalogbild på om ni klickar här.


.
Captain Peg Leg har en skattkarta gömd i sitt träben men det visste ni säkert redan eller hur?
Hans kompis/fiende/kollega heter Captain Hook. 
Här ser ni även exempel på en typ av figurställ som fungerar mycket bra till Fighting Furies.

The Ghost of Captain Kidd och hans något makabra förpackning.  

Kidd´s Night mode :)


Baksidan från ett av klädseten till Fighting Furies.
Samtliga av dom här 6 seten känns relativt vanliga och verkar finnas i relativt stora upplagor.
Askens box art är löjligt snygg!  


Kung Fu Warrior-setet är min personliga favorit.



Baksidan av förpackningen till Hook.
Som sagt, snacka om snygg box art!


Svensk reklamsida från 1974


För er som fortfarande inte har bestämt er för en speciell sak eller ett specifik område att börja samla på kan jag verkligen rekommendera Matchbox Fighting Furies.
En rolig och lagom serie som inte är helt omöjlig att jaga ihop och där det fortfarande går att göra fynd på exempelvis Tradera och Ebay.
Vackert är det också, bara en sån sak!    







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar