onsdag 29 juni 2022

Big Jim - Den förskräckliga apan - Jungle adventure 1974

”Dang-dang-dang-dang…
Den ser ut som en helt vanlig leksaksapa…
Apan skimrade mot honom i äldsta sonens händer, visade tänderna i sitt välbekanta gamla grin. Samma grin som hade förföljt honom i mardrömmarna han haft som barn.
I baken på den stod orden MADE IN HONG KONG stämplade.
De brungula ögonen. De stora ögonen som stirrade vansinnigt. 
Sedan slängde han ned den i brunnen, halvt galen av sorg och skräck.”


Jag har läst Stephen Kings Den förskräckliga apan en enda gång. Jag tror att det var någon gång i slutet av 80-talet. Den korta novellen som innefattade en besatt leksaksapa med ett par cymbaler i händerna fastnade som lim i min hjärna. Den där otäcka korta berättelsen är så enkel men ändå så väldigt fascinerande.  
Av någon anledning så påminns jag om berättelsen varenda gång som jag ser leksaken som dagens inlägg ska kretsa kring. 
Jag är jäkligt glad att denna sak inte fick ett par cymbaler av mässing som tillbehör. 


Världens kanske mest kända gorilla borde ju utan tvekan vara King Kong som fascinerat världen ända sedan 1933 genom ett antal filmer, serietidningar, spel och planscher. 
På andra plats kanske vi får placera gamla härliga Donkey Kong som nog dom allra flesta också känner till.
Bronset vill jag eventuellt ge till Dian Fosseys alla gorillavänner som ju uppmärksammades extra i och med filmen De dimmhöljda bergens gorillor 1988. 
Andra kända exempel hittar vi i  Fantomen som har sin gorilla Baldy ( i ärlighetens namn är det kanske inget som tillhör allmänkunskapen).
Sen har ju även Tarzan ett gäng gorillor i sin bekantskapskrets och vi har sett Disneys Ivan och Mighty Young Joe mfl. 
Idag tänkte jag dock inte skriva något om dessa berömda apor utan istället om en leksak som först såg dagens ljus 1974.          



Kanske är det ett av de mest ikoniska och klassiska tillbehören som Mattel någonsin gav ut till Big Jim, nämligen den jättelika (ca 20cm höga) Gorillan.  
Den är definitivt inte längre än Jim och hans vänner men betydligt bredare, biffigare och stabilare än vad vår actionhjälte är. 
De flesta väljer att kalla den kort och gott för "Gorillan" och alla som är något sånär bevandrade inom gamla leksaker vet ju så klart exakt vad som menas med detta begrepp. Eller? 

Ur en Big Jim-katalog från 1976 där hela katalogen för övrigt översatts till Svenska. 
Gorillan på den här bilden är med 99% säkerhet en prototyp. Den är väldigt blank i färgen och de röda ögonen fanns aldrig på den färdiga produkten. 


Jag ägde aldrig denna som barn och det gjorde faktiskt inte några av mina vänner heller.
Vi lekte ändå med Big Jim under många år och en del av mina kompisar hade mycket tillbehör och saker till honom så när man nu tänker tillbaka på det så är det nästan lite märkligt att det blev så. Kanske hade vi alla läst Den förskräckliga apan (föga troligt) eller så gillade vi inte dess utseende. Möjligtvis ansågs den vara dyr och kom med få tillbehör, en faktor som faktiskt var väldigt viktig när man valde leksaker som barn. 

Mårten Melin minns; 
”Big Jims gorilla var en av få Big Jim-saker jag köpte begagnat, av en kompis som uppenbarligen inte tyckte den var så rolig. Tror mig minnas att han hade den sparad i kartong, men den flög all världens väg när gorillan blev min”. 

Jungle Adventure heter i alla fall leksetet som denna primat allra först presenterades i. 
Det handlade om ett ganska enkelt set innehållande en finurlig liten kastmaskin med ett fångstnät som i sin tur är fastsatt i två tyngder. Kastmaskinen är tillverkad i en gulaktig plast och det ska förmodligen föreställa att den är gjord av bambu.
Givetvis ingick även gorillan som med vidöppen mun visar upp sina vassa tänder. Dess armar är rörliga och via ett snurreglage på gorillans rygg kan dessa lyftas upp och ner för ett attack mode. Huvud och ben är fasta och kan inte ändra position. 
Som leksak känns den hållbar och det kan också vara en av anledningarna till att den idag inte direkt är någon ovanlig pryl att finna på exempelvis loppisar, Tradera och Ebay. Den är heller inte speciellt dyr så här finns det definitivt läge för att göra fynd om man vill ha en cool vintage-leksak i finbokhyllan. 
De flesta som samlar ihop gamla ting på vindsutrymmen och källare har nog inte alltid koll på vad det är för något utan ser en stor apa och lägger ner den ihop med andra liknande leksaker i form av djur, dinosaurier och småbarnsleksaker. Big Jims Tiger, krokodil, noshörning och slädhundar brukar möta samma öde då även dom är stora och hållbara plastdjur som säkert tilltalar även de yngsta barnen.    
Nåja, några andra tillbehör ingick inte vilket gör att det är hyfsat lätt att få ihop ett komplett set för den som är intresserad av det. 



En Svensk transportlåda som skickats från Brio i Osby till en Svensk leksakshandlare. Varje kartong innehöll 6 stycken Gorillor. 
Det verkar som att någon haft bråttom och öppnat kartongen på fel håll. Det är säkert förklaringen till att boxarna inuti var prismärkta på undersidan (!).  
I butik var/är det ett vanligt förfarande att skära upp transportlådan och därefter prismärka innehållet utan att ta ur det ur ytteremballaget. Sedan bärs eller körs de öppnade lådorna ut till sin plats bland butikshyllorna, innehållet plockas upp på display och fraktlådorna skärs ner och kastas. 
Transportlådan visar att innehållet är tillverkat i Tyskland och om man kikar närmre på en av aporna som kom i denna kartong så är den mycket riktigt märkt med Made in Germany på sin rygg. 

I det här fallet så ingick det två bruksanvisningar, en på Tyska och en på Svenska.
Den Tyska ligger ihopvikt tillsammans med kastnätet i en värmeförseglad plastpåse. Den Svenska är något större i format och låg löst istoppad inuti kartongen. 
Jag misstänker att Brio öppnade fraktkartongerna för att stoppa i den Svenska bruksanvisningen och tejpade därefter ihop transportlådan innan den skeppades ut till butikerna. Det kan säkert förklara varför det finns två olika typer av packtejp på kartongen. Orginaltejpen från den Tyska fabriken är av papper medans Brio tycks ha förslutit lådan med vanlig brun packtejp av plast. 
Visst kan detta även hänt när sändningen redan var ute i butik men varför skulle en butik vara intresserad av att återförsluta en transportlåda? Den ska ju liksom packas ur och sedan slängas om den nu inte används som förvaringslåda vill säga. Min gissning är att det Svenska instruktionsbladet packades ner av Brio.
Själva boxen med gorillan har ingen tejp utan håller sig stängd med hjälp av boxens flärpar. 

 
Den Svenska versionen av bruksanvisningen. 
Allt skulle översättas vilket var mycket vanligt under de här åren. Grymt charmigt och tidstypiskt! 🙂


När det kommer till årtal som detta lekset var aktuell i butikerna så råder det en del osäkerhet, men tack vare mina vänner på Facebook-gruppen Big Jim Figurer Sverige så har vi nu lite mer att gå på gällande det. 
Vi kan slå fast att Jungle Adventure först lanserades 1974. Då fick vi även Devil River Trip (krokodilen) och den gröna jeepen där noshörningen ingick. Temat var alltså safari men precis som jag nämnt tidigare så handlade det inte om att Jim och hans vänner skulle skaffa trofeer till sin Kung Fu-studio eller till sin Safari Hut. Här skulle leken istället gå ut på att rädda djuren undan elaka tjuvjägare och förflytta dom i säkerhet.
Vad barnen sedan lekte är ju kanske en annan femma. 


Ser vi till kataloger så kan vi också följa Gorillan ända fram till 1978 men efter det försvann setet från den marknadsföring som åtminstone jag kunnat ta del av. 
Trodde jag. 
1981 dyker den nämligen upp igen i en Svensk leksakskatalog (Leklådan).

(Något oskarp bild lånad från nätet). 
Priserna stämmer överens med de som finns på hyllkantsvipporna nedan så min gissning är att dom tillhör samma kampanj. 
Märk väl att här används den senare loggan för Big Jim medans Brio Scanditoy valde den äldre versionen på sitt butiksmateriel. Kanske var det en miss eller så var det för att det skulle stämma bättre överens med de lite äldre kartongerna som gorillan och krokodilen låg i? 




Detta är alltså ganska sent och den släpps återigen ihop med Devil river trip och detta i en period då Big Jim Spy-serien (alltså Engelska för spion inte Svenska för kräk) lanseras. 
Förmodligen handlade det om en kampanj där en lagerrensning av artiklar från Brio Scanditoy låg som grund. 
Lekseten fick även Svenska benämningar: Krokodilexpedition och Gorilla Äventyr. Priserna blev ca 59kr för krokodilsetet och 69kr för gorillan. 
Troligtvis så blev åren 81/82 också sista chansen för oss att köpa dessa klassiker då det knappast tillverkades nya efter det.
Visst fanns det fortfarande restpartier, hyllvärmare och lagerfynd men så är det ju med de flesta gamla leksaker från förr. 

Johan Cederquist: 
Sep/Nov -81 Scanditoy handlarkatalog, finns ej kvar under senare delen av -82.”



Patrik Zetterman:
”Jag fick denna då jag fyllde år och tror det var 81 el 82 och då ny från leksaks affären Korg-Olles, som låg på Stortorget i Östersund som sålde Big Jim ” 

Köj Martin Oscarsson; 
”Jag fick min 1982. Ny från affär.”

Mattel själva gjorde ingen mer reklam eller lansering av gorillan.
När Jim mer och mer flyttade ut i rymden eller jagade skurkar så fanns det inte plats för gorillor eller andra vilda djur.
Det fanns faktiskt ganska långtgående planer på att göra en remake på gorillan för att sedan låta den ingå i skitpopulära Masters of the universe-världen men dessa planer skrotades som jag har förstått det helt.
He-Man & Co fick nöja sig med Jims gamla tiger samt hans örn plus lite annat smått och gott men vår vän gorillan fick gå i pension.  

Faktum var att han redan gjort en blygsam comeback 1978 då han i USA plockades upp som ett av två djungeldjur i den mycket kortlivade och smala Tarzan-linjen som Mattel gav ut samma år. 
Gorillan verkar här vara samma som fanns till Big Jim och jag har inte kunnat läsa mig till att den skulle skilja sig åt färgmässigt eller ha en annan märkning så min gissning är att den är exakt likadan. 
Tarzan och hans djur åkte dock på avskrädeshögen ganska snabbt.  

Förutom den "vanliga" asken med gorillan så kunde man även införskaffa lite ovanligare versioner av denna klassiker.
1974 började Spanska Congost sälja sin version av Jungle adventure som istället fick namnet Aventura en la jungla. Det låter märkligt men faktum är att det faktiskt såldes Congost-saker även i Sverige. Troligtvis ingick dessa i någon deal, lagerutförsäljning etc.
Förutom att vi har rena vittnesuppgifter om detta från samlare som sparat sina gamla prylar så har det under åren varit ovanligt mycket lådor på den Svenska marknaden märkta med Congost. Av dessa vill jag påstå att den svarta hästen Pinto (namne med bla han från Deltagänget) är absolut vanligast och då som ny i kartong och komplett med en fin Spansk katalog. 

Spansk katalog från Congost 1978 som alltså medföljde lådorna som även såldes i Sverige. 
Gorillan fanns representerad i Congost-katalogerna 1974, 75, 77 samt 78. 
Vad som hände 1976 har jag ingen koll på men vi kan nog utgå från att Gorillan fanns även det året. 
Tittar vi noga så har Jack på sig de avklippta Camobyxorna som Pelle refererar till nedan. 



Pelle Valsinger:
”Jag har både gorillan och krokodilbåten sedan barndomen. Båda är varianterna från Congost (100% säker på båten, för den har Congost klistermärken. 90% säker på gorillan för jag har camoshorts som jag inte vet var dom kommer ifrån annars.) Tyvärr har jag inte kläm på vilket/vilka år jag fick dom. Men jag är född 74 och kan väl inte varit hur ung som helst, tänker jag”.

Mårten Melin:
”När jag för några år sedan var i leksaksaffären på Södergatan i Helsingborg hade han mest Big Jim spy-saker, men även gorillan i Congost-ask (med byxorna du beskriver Pelle). Kan tyda på att den lådan fanns ganska sent till försäljning i Sverige”. 

Pelle Valsinger:
”Såg ni gorillan på tradera? Det kliade väldigt mycket i köpfingrarna, men jag lyckades precis hålla mig. Riktigt rolig Congostbox. Den ramlar man inte över varje dag! 
Jag pratade camo-shorts med någon i gruppen för ett tag sedan. Vi hade svårt att hitta nåt klädset med shorts och gissade att det var avklippta brallor. Men här har vi dom ju! Jag har precis dessa grejer sen barndomen, så jag gissar att det var det här setet jag fick”.

Gorillan i den ovanliga förpackningen från Congost. 
Märk väl att man här fick lite fler tillbehör vilket stämmer fint med den tecknade bilden som för denna ask är helt unik. 
(Bild från Tradera). 


       
Det kom även ut en Gorilla förpackad i en låda med nytt utseende och med den nya loggan för Big Jim. 
Den här versionen är betydligt ovanligare och fanns förmodligen inte speciellt länge i produktion. 
Någon gång under sent 1976 eller 1977 ändrades logotypen för serien så den här utgåvan kom ganska sent. Av någon anledning så har jag fått för mig att det här är en Tysk utgåva men hittar egentligen inga bevis för att det är så. 
Det finns andra äldre Big Jim-tillbehör som fick nya fräscha kartonger där samtliga har den senare versionen av BJ-loggan. Dom verkar samtliga vara betydligt ovanligare. 



Även Mexikanska Cipsa hade en version av gorillan och här har han till och med fått en namn; Kingo. 
Jag är mycket osäker på årtalet den lanserades.  

Kingo från Mexikanska Cipsa. 
Jag visste knappt att den här fanns. 
Otroligt lite info och bilder om den på nätet. Precis som det mesta från Cipsa så får den klassas som väldigt ovanlig.
(Lånad bild från Facebook). 


Gorillan förekom flitigt i reklam och i andra sammanhang under flera år. Det blev nästan som att den ingick i någon typ av bassortiment när det kom till Big Jim och alla hans tillbehör. 

Här ser vi vår huvudperson som motiv på ett pussel hämtat ur en Italiensk tidning. 

   
Italiensk reklam för Big Jim-spel och visst kan vi skymta Gorillan även här (Safari-spelet). 

Jeff och Jim försöker fånga in den uppretade Gorillan. 
Hoppas att dom smort in sig ordentligt med djungelolja för det var ju böveln vad myggen stack mig när jag skulle ta den här bilden! 



Den sista tiden så har faktiskt Gorillan gjort ännu en bejublad (?) comeback och detta på sk bra sändningstid i TV. 
I programmet Alla mot alla så skymtar vi Jims gamla pälsbeklädda djungeldjur prydligt uppställd som rekvisita bakom de tävlande kändisarna. 

Gustaf Hammarsten tillsammans med inläggets huvudperson. Det här borde ju blivit hur stort som helst men både Expressen och Aftonbladet missade denna detalj. Istället var det Köj Martin Oscarsson som på Facebook blev allra först med att rapportera om denna händelse.  


Om ett par år så fyller Big Jims Gorilla 50 år. 
Det låter inte så jätte-superduper gammalt  men om vi går 50 år bakåt i tiden från 1974 så hamnar vi istället på 1924 vilket känns som en HELT annan tidsålder. 
Skulle någon av de gamla leksakstillverkarna då tagit fram motsvarande leksak så hade den förmodligen varit i plåt som kanske klätts med ett noppigt lager med tunt tyg för att simulera apans päls. Hans ögon hade möjligtvis varit gjorda av gulfärgat glas. 
I ryggen hade det kanske istället för ett plasthjul suttit en uppdragsnyckel och i dess händer ett par blanka cymbaler av mässing. 
Dang-dang-dang-dang…
Fy fan. 

Jag är glad att jag inte intresserar mig för SÅ gamla leksaker.
Om jag hade gjort det så hade jag ändå ALDRIG skaffat mig en uppdragbar leksaksapa och det anser jag är helt och hållet Stephen Kings fel! 

Ha en fortsatt bra dag, en glad sommar och tack för att ni läser. 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar