onsdag 30 december 2020

Mysteriet med Ubåten U-8 1970-talet (uppdaterad)

Dagens inlägg blir mest en samling av info som jag har hittat om en leksak som jag misstänker att en del av oss lekte med som barn. För egen del hade jag helt glömt bort den här och det var först när en Gammal sketch med Lasse Åberg dök upp i mitt FB-flöde som minnena kom tillbaka till mig. 

Ubåten U-8 var en batteridriven leksaksbåt i hårdplast. Den var bestyckad med en kanon på däck samt något som ska efterlikna en robotsats var fäst ovanpå det vattentäta locket till batteriluckan på ovansidan. Ubåten drevs av två stycken ”penlite”, (AA/AAA) batterier. På skrovets undersida fanns det ett reglage för att avgöra hur djupt under vattnet som båten skulle köra. 

Vet inte hur ”rare” den här egentligen är. Finns en del till salu på Ebay så helt ovanlig är den nog inte. 

Tillverkaren heter Playart och båten är gjord i Hong Kong. Kan vara så att den fanns i butikerna runt 1978. 

Jag hade en U-8 som var matt grönfärgad. Batteriluckan hade fått in vatten och därmed slutade elektroniken fungera. Jag vill minnas att propellern var röd men jag kan ha fel. När jag idag letar efter info och bilder på denna tingest så hittar jag mest silverfärgade ubåtar likt den som Lasse Åberg har i sin sketch. Min grönfärgade ubåt såg längre ut och enligt marinmuseum så skulle den vara ca 34cm lång. Det kan ju vara jag som minns det helt fel och kanske var den inte alls längre än den silverfärgade båten. Jag har försökt hitta bra bilder på den variant som jag hade som barn men helt misslyckats med det. Har också tittat i en del gamla leksakskataloger utan framgång. Om någon kan peka mig i rätt riktning eller vet mer om den gröna U-8 så får ni hemskt gärna skriva en kommentar eller två om det. Jag misstänker att det inte var någon speciellt dyr leksak på 70-talet utan snarare en ganska billig pryl som kanske rentav såldes på marknader men det är bara en killgissning och en känsla jag har. 

Min gamla gröna ubåt finns tyvärr inte längre kvar. Den var som sagt trasig och hamnade förmodligen på soptippen redan under tidigt 80-tal. Synd. Hade varit kul att se igen! 

UPPDATERAD TEXT 2021-01-01


Svensk prislapp från Lasses leksaker i Eskilstuna. Underbart! 

Stort tack till Magnus Liberg för hjälp med bilder på en boxad matt grön och grå U-8! Det här löste upp en del av mina frågor där jag från början tom tvekade på om jag mindes rätt angående färgen på båten. Måste ju säga att box arten på lådan är grym!! En snygg och kul leksak i en otroligt fin låda. Kan ju inte bli bättre! Mysteriet är alltså löst och den gröna ubåten är nu förevigad (typ) på den här sidan vilket ju är precis det som är en av tankarna med den här bloggen. En mycket bra start på 2021!!

Ha en fortsatt bra dag och en god fortsättning på det nya året! 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar