söndag 26 oktober 2014

Big Jim - Double Trouble P.A.C.K Commander 1976

Double Trouble släpptes 1976 och blev faktiskt den tredje gängledaren för Big Jims Wolf P.A.C.K.
Var de båda andra karaktärerna blev av förtäljer inte historien men mina misstankar lutar åt att Mattel i USA märkte av en minskad försäljning och gjorde vad dom kunde för att ytterligare blåsa liv i sin serie med brottsbekämpande hjältar.


Namnet Double Trouble (underbart namn eller hur) fick den mekanism som senare skulle placeras i den hos barnen populära figuren Agent 004
Som namnet (kanske) antyder så hade DTs humör två lägen.
Genom att man vred på hans högra arm kunde man ändra hans ansiktsuttryck från normalt till superarg!Double Trouble fick senare nytt liv i Europa då han kom ut i butikerna som en vanlig Big Jim.
Den Europeiska varianten fick då de nya griphänderna istället för de ursprungliga raka karatehänderna.

En komplett DT består av: Blå overall med korta ärmar, brunt bälte med P.A.C.K-emblem, bruna boots (med vargtass på undersidan som avger fotavtryck), arm/vrist dator, axelhölster modell resårband och en silverfärgad agentpistol.
  


söndag 12 oktober 2014

Matchbox Fighting Furies - The Ghost of Captain Kidd 1975Av alla de figurer och leksaksserier som gavs ut under 70 och 80-talet så kvalar förmodligen dagens Actionfigur in på min tio i topp-lista.
Ghost of Captain Kidd var en typisk sådan där leksak som man som barn aldrig själv hade nöjet att äga utan man fick nöja sig att leka med när någon kompis tog den med sig när det var dags att leka med "dockor" (actionfigurer ni vet).

Figuren ingick i Matchbox serie med pirater som dom släppte under 1974.
Serien sålde bra men försvann förvånansvärt snabbt från butikshyllorna förmodligen utkonkurrerad av andra linjer så som Big Jim och Lone Ranger.
Captain Kidd blev seriens tredje piratfigur och släpptes 1975.
Först fanns han endast som en "Sears Mail in figure" det vill säga såldes exklusivt genom kedjan Sears postorder men senare fick han en egen förpackning och kunde köpas i vanliga butiker.
(Han levererades i en kartong i form av en likkista).

Den gode Kaptenen har en kropp helt i ett självlysande materiel och på kroppen samt ansiktet finns det målade benknotor.
Kläderna är vita och tillverkade i ett tunt tyg för att benknotorna ska synas i mörkret även när figuren har kläder på sig (funkar faktiskt riktigt bra).

En komplett Ghost of Captain Kidd består av: Vita korta byxor och vit öppen jacka båda i tunt tyg, ett självlysande svärd samt en självlysande pirathatt.
Då svärd och hatt ofta saknas så ska man här se upp för "vanliga" pirathattar och svärd som blivit ommålade med självlysande färg (typ sådan färg som man förr bla kunde hitta bland Buttericks skämtartiklar).Figuren är hyfsat jobbig att hitta komplett men man kan ha tur och göra fynd.
Precis som resten av Fighting Furies är det få som minns eller känner till serien idag och på loppis därför lägger dom tillsammans med andra okända leksaker eller på Tradera i samma kategorier som Barbie, Action Man eller Big Jim.

Lånad bild ur en Svensk leksakskatalog.  

Lånad bild från underbara Plaidstallions

           

           

lördag 4 oktober 2014

Star Wars X-Wing Miniatures Game


Har en kompis som tänker börja spela och frågade om jag kunde tänka mig att vara med.
Hade ingen större koll på vad detta var för något men efter att ha kollat igenom X-Wing Complet Tutorial så blev jag ganska sugen på att testa.
Största skillnaden mot de spel som undertecknad brukar avnjuta är att spelpjäserna inte kommer omålade.
Farkosterna säljs färdigmålade och de kort och markörer man behöver följer med i boxarna till skeppen.
Har sett att en del spelare "bättrar" på rymdskeppen med egna markeringar och dylikt men det är som sagt inget som är tvunget.
Reglerna ska vara enkla och man behöver inte ha så mycket terräng om man inte vill.
Har sett att spelare slänger ut lite asteroider på ett vanligt köksbord och att det oftast räcker bra.
Grundsatsen till det här spelet ligger i skrivande stund på 319:- hos Game Maniacs och innehåller förutom reglerna 1st X-Wing och 2st Tie Fighters.

För mer info, battle reports och lite hobbytips så kan jag varmt rekommendera Anatolis Game Rooms utmärkta blogg.
Spelet kom ut så sent som 2012.
Själv har jag beställt Millenium Falcon som (för mig) nästan känns som ett måste.
Är lite sugen på att skaffa mig ett skepp av varje men just nu kommer jag nog satsa på att skaffa favoriterna i första hand.
Jag ska tillägga att jag just nu har noll koll på vad som är bra och vad som inte är det. utan jag kommer helt gå på vilka skepp jag vill ha i "samlingen".

Skulle misstänka att vem som helst kan finna nöje i det här spelet och jag ser det mer som ett avancerat sällskapsspel än ytterligare ett figurspel.
Har du några nördpolare eller lika nördiga släktingar så blir det säkert inga problem att hitta en motståndare.
I annat fall kan man leta upp medspelare på diverse spelforum (finns gott om dom) och där brukar det vara fullt av spelsugna som kanske till och med har en klubblokal eller eget hobbyrum! :)