måndag 30 juni 2014

Big Jim - Safari outfit 4052

Idag blir det ett enkelt klädset till Big Jim.
Ännu ett av alla otaliga safari-outfits som Mattel tydligen trodde att alla barn ville leka med.
Varför dom inte valde att göra fler set till exempelvis sina pirater istället kan man ju fråga sig men det troliga svaret på frågan är väl kostnaden.
Det mesta Mattel gav ut återanvändes i massor av set och det troliga är att det var billigare än att producera nytt.


Detta set är inget ovanligt att finna i diverse lots utan det största problemet folk brukar ha är att identifiera var tusan delarna hör hemma :)

Ett komplett 4052 består av: Bruna stövlar, olivfärgade shorts och jacka, brun safarihjälm och en kikare.
Professor Obb på bilden kände sig dock osäker när han skulle ut på djungeläventyr så han fick även ett jaktgevär med sig (extra tillbehör).

 


 
 

söndag 29 juni 2014

Action Man - Palitoy German Paratrooper 1979


Den här figuren minns jag mycket väl från barndomens lekar. En av mina kompisar hade nämligen den och han var väldigt tydlig med att det var en ÄKTA Action Man och ingen falsk Action Team!
Minns också att han var väldigt försiktig och varsam med den där gubben.
Förmodligen hade han fått den av någon som berättat att den kostade mycket pengar eller så fick han kanske den av någon snäll släkting som varit i England på semester, vem vet?
Alla andra figurer, fordon och tillbehör använde vi däremot överallt; i sandlådor, grönsaksland, åar, bland träden och ute i snön.


Själv tycker jag att de här är en lyckad outfit till Action Man.
Kanske inte historiskt korrekt vad det gäller färger och dylikt (många samlare byter ut den amerikanska M3 "Grease gun" mot en mer korrekt "Schmeisser") men som fiendesoldat eller vakt måste han varit en perfekt figur.

 onsdag 25 juni 2014

Action Joe / Action Man - Poster 1979

Idag tar vi en titt på en trevlig leksaksposter med 1979 års sortiment från "Action Joe".
Joe är Frankrikes licenserade version av Hasbros G.I. Joe och motsvarar alltså Palitoys Action Man och Schildkroets Action Team.
Action Joe producerades mellan 1975 och 1981.
1976 ändrades namnet på linjen till "Group Action Joe"Det som slog mig när jag satt och tittade på den här planschen var hur mycket detaljer Action Man (vi kallar dom det, det blir enklare så) har på sina uniformer och tillbehör.
En annan sak som också föll på plats var den identifieringshjälp man kunde få med hjälp av en sådan här enkel sak.
Helt plötsligt kunde jag se var en del av de saker som följt med när jag köpt Big Jim hörde hemma.
Visst tusan kan man oftast se att det är "någon typ av Action Man"-tillbehör men inte vad det är för något och inte heller om det är vintage eller nyproducerat.

Djuphavsdykaren (längst ner bland bilderna) är troligtvis min allra första Actionfigur någonsin!
Jag visste inte då att det var en Action Man och själva gubben har jag inget minne av alls.
Tillbehören fanns dock kvar i massor av år men jag har fram tills nu aldrig riktigt vetat var dom hörde hemma.
Dykaren har riktiga metallskor på fötterna så att man kunde förhindra att figuren flöt upp till ytan och istället stod kvar på botten av badkaret/poolen/ankdammen i sin jakt på försvunna skatter och skeppsvrak.
Om man blåste luft ner i en av slangarna som sitter fast på hjälmen blåses det ut små luftbubblor från ett annat hål vilket ger undervattensleken ytterligare en dimension :)
Fantastisk figur!  

                         Min gamla favorit Främlingslegionären fanns självklart även den i Frankrike.

Jag gillar verkligen tjejernas guldfärgade pistoler! Kul att Action Man/Team/Joe även hade kvinnliga äventyrare! Om man jämför med Big Jim som under hela sin livslängd gav ut en (1) tjej och noll (0) tillbehör till samma tjej så är detta en klar förbättring!   

Zorro är nog hyfsat ovanlig och jag har aldrig sett honom tidigare.
Märkt med Disney. 


  


tisdag 24 juni 2014

Star Wars - Custom made vintage Hoth Rebel soldier

För ett antal år sedan satte jag ihop den här Rebel Soldiern som ett bidrag till en custom-tävling som drogs igång på ett gammalt Star Wars forum som jag var medlem på.
Som det så ofta blir med tävlingar som dessa så rann dock hela tävlingsmomentet ut i sanden.


Själva gubben är en gammal Kenner Rebel Soldier (Hoth Battle Gear) från 1980.
Figuren är en vanlig basic actionfigur i risigt och okomplett lekt skick.
Man bör kunna hitta motsvarande i prisklassen runt 20kr.
Min soldat var i dåligt och lekt skick så det fanns absolut ingen som på fullaste allvar skulle placera honom i facket "samlarpryl".


Tyvärr har jag inte många "work in progress"-bilder då det aldrig var tänkt som ett sådant projekt.
Figuren, som var smutsig blev först tvättad med vatten och en droppe Yes diskmedel.
Då plasten är hård som sten så använde jag mig av kokande vatten för att på så sätt böja figurens arm och ena ben till en något mer avslappnad pose.
Han placerades på en rund bas från Games Workshop (har jag för mig) och jag använde spackel och små bitar av skiffersten som basmateriel.
Vår soldat fick därefter lite extra väskor att bära på och dom kommer från en modellbyggsats.

 

När klister, spackel och allt annat torkat fick hela skapelsen en rejäl grundmålning med svart matt sprayfärg och sedan var det bara att börja måla och pynta :)

 


 


    


  
 

söndag 22 juni 2014

Big Jim - Professor Obb 1981Professor Obb kommer från Mattels Europeiska Big Jim spy-serie och blev snabbt en populär figur.
Den här gubben är som klippt och skuren för att spela de ondas boss och jag har svårt att se att någon faktiskt använde honom som godhjärtad hjälte i sina lekar.En komplett Obb består av: Svart hatt, vit undertröja med krage, mörkröd halsduk, grå rock modell lång, kritstrecksrandiga byxor, grå väska med etikett inuti föreställande diverse kemikalier, låga skor med klack(!), en agentpistol och ett paraply (som givetvis är ett förklätt vapen).


   

söndag 15 juni 2014

Star Wars - Guerre Stellari Reklam 1979

Flera veckor sedan jag uppdaterade min blogg vilket givetvis inte är ok! :)
Idag fortsätter jag dock på det inslagna spåret "reklam" men byter leksaker från Action Team till Star Wars.

Nedanstående bild är hämtad från den Italienska tidningen Topolino och året är 1979.
Tycker själv att det är ett otroligt charmigt diorama som de italienska grabbarna/tjejerna fått bygga upp i sin reklamstudio och om man tittar riktigt noga så ser man en hel del kul detaljer.En bakgrund prydd med tindrande stjärnor skulle åtminstone få mig att bli överlycklig när jag som barn själv pusslade ihop detta bidrag till en fototävling 1984:


Att använda frigolit som grund till dioraman och terrängbygge var uppenbarligen känt även i Italien 1979. Här har man fixat lämpliga bitar från en gammal radiokartong och förvandlat dom till en ruin som de goda och onda (och de fula?) kan fightas om.

Imperiet, Tappert ledd av Vader i främsta anfallsvågen, har slagit sina påsar ihop med ett gäng Jawas och en hög med elaka och salongsberusade aliens som vi annars är vana att hitta inuti en cantina.
Den skarpögde ser att dom till och med fått in en blå Snaggletoth vilket säkert inte var någon jättevanlig syn bland Europeiska barn 1979.
I mitten av ruinen stormar en tropp med Death squad commanders fram.
En ensam representant för sandfolket har också sällat sig till den onda sidan.

Chewbacca verkar ha infiltrerat DSC-enheten (inte för att han är det minsta lik en imperie-commander) då han i detta scenario ser ut att springa mot rebellerna istället för att hjälpa sina vänner med jobbet att skjuta stormtroopers.
På tal om vänner; vad gör Han Solo?
Han ser ut att (bokstavligen) vänt ryggen mot den analkande faran och istället riktat in sitt sikte mot Prinsessan Leia som står och beundrar utsikten på den främre delen av bilden.

R2-D2 tar har även han lagt stridsyxan på hyllan och står och pratar med den R5-enhet som snart kommer bli laserbehandlad av Jawas.

Ben Kenobi är en sann hjälte och tar precis som det ska vara hand om Darth Vader (det märks att någon på Harbert faktiskt sett filmen. Minst en gång åtminstone).
Luke Skywalker och C-3PO är sena till kalaset och skulle precis göra en kavalleriattack med sin Landspeeder när en "Gonk" får för sig att ställa sig mitt i gatan!
Tror att styrkedroiden är ute och letar efter sin modige robotkompis "Death Star Droid" som ställt sig mitt i vägen för de framrusande DSC ledda av Chewie.

I luften vrålar diverse rymdskepp fram.
Några har varit med i den populära TV-showen "pimp my spaceship" därav de guldiga/silverfärgade detaljerna på de båda (?) Vader-skeppen.
X-vingarna flyr striden.

Skämt åsido. Hade man som barn slagit upp en Kalle Anka-tidning och hittat den här annonsen på ett av mittuppslagen så hade man varit fast.
Fantasin man hade som barn hade dragit iväg med en på nya rymdäventyr (utan att ha sett filmen) och troligtvis hade det på strategiska platser i annonsen ritats in de för barn så välkända kryssen där varje X betyder "Vill Ha".